Witgoed

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe Lang Gaat Een Wasmachine Mee

Als je behoorlijk veel geld aan een wasmachine uitgegeven hebt, wil je daar ongetwijfeld voor een lange termijn van gaan genieten. Over het algemeen gaan de hedendaagse wasmachines behoorlijk lang mee, maar hoe lang dan precies? Nou, wij krijgen regelmatig de vraag ‘Hoe lang gaat een wasmachine mee?’. Naar aanleiding van die vraag hebben wij besloten om dit artikel te schrijven.

In dit artikel geven we een uitgebreid antwoord op de bovengenoemde vraag. We geven daarbij niet alleen een droog antwoord, maar we bespreken ook hoe je bijvoorbeeld de levensduur kunt verlengen. Verder geven we ook aan op welke manieren je de levensduur van een machine flink kunt verkorten. Dat is uiteraard niet wenselijk; daarom willen we je ook graag op verschillende risico’s wijzen.

Na het lezen van dit artikel weet je al met al het volgende: hoe lang jouw wasmachine mee gaat, hoe je de levensduur van jouw wasmachine kunt bevorderen en wat je absoluut níet moet doen met de wasmachine. Door deze informatie goed tot je nemen, ben je in staat om zo lang mogelijk van jouw wasmachine te gaan genieten. Dat is wel zo wenselijk als je behoorlijk veel geld aan een wasmachine uitgegeven hebt.

Het antwoord op dé vraag ‘Hoe lang gaat een wasmachine mee?’

Ben je ook zo benieuwd naar het antwoord op bovenstaande vraag? Nou, we gaan jou niet langer in spanning houden. Als je voor een wasmachine van een gerenommeerd merk kiest, kan je uitgaan van een minimale levensduur van zo’n 10 jaar. Indien je besluit om nét iets meer geld aan een (nog) betere wasmachine uit te geven, kan de levensduur van die wasmachine 15 tot 20 jaar bevatten.

Het lastige hierbij is dat er niks met zekerheid vast te stellen is. De exacte levensduur is namelijk afhankelijk van de manier waarop je de machine gebruikt, van de manier waarop je de wasmachine onderhoudt en ook komt er enig geluk bij om de hoek kijken. Verder moet je ook goed naar jouw eigen wensen en voorkeuren blijven kijken.

Stel nou dat je op dit moment een wasmachine van 8 jaar oud hebt. Die wasmachine is qua techniek alweer ietwat achterhaald, waardoor deze wasmachine ook niet de meest energiezuinige variant is. Mocht je veel waarde aan het milieu en de hoogte van jouw energierekening hechten, is het dus verstandig om te kijken naar de aanschaf van een nieuwe wasmachine. De nieuwere wasmachines zijn immers een stuk zuiniger dan de wasmachines van bijvoorbeeld 8 jaar oud.

Moraal van het verhaal; de levensduur van een wasmachine kan langer zijn dan de gebruiksduur van de machine. Richt je dus niet puur op de levensduur van de wasmachine, maar kijk vooral naar het totaalplaatje. Voldoet jouw huidige wasmachine nog aan jouw wensen? Heeft jouw huidige wasmachine nog geen reparaties nodig? Of is jouw huidige wasmachine hoognodig aan een vervanging toe? Dergelijke vragen moeten ook een belangrijke rol spelen bij het beslissingsproces om wel of geen nieuwe wasmachine te kopen.

Van welke factoren is de levensduur afhankelijk?

Zoals we hierboven al aan hebben gegeven, is het lastig om een exacte levensduur te koppelen aan een wasmachine. De levensduur van een wasmachine is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Eén van de belangrijkste factoren daarbij is toch wel de frequentie waarmee je de wasmachine gebruikt.

Als jij de wasmachine 5 wassen per dag laat draaien, belast je de wasmachine behoorlijk erg. Indien je de wasmachine slechts 1 was per dag laat draaien, wordt de wasmachine een stuk minder belast. Onder aan de streep betekent dit dat de wasmachine die 5 wassen per dag moet draaien, een stuk sneller slijt. Ook is de kans groter op beschadigingen in de wasmachine; des te vaker je de wasmachine per dag gebruikt, des te korter de levensduur is. Althans, dat is de normale gang van zaken. Uiteraard zijn er her en der uitzonderingen te vinden.

Ook is het een feit dat de aanschafprijs van de wasmachine van invloed is op de levensduur. Des te duurder de wasmachine is, des te beter de wasmachine normaal gesproken is. Des te beter een wasmachine is, des te langer de levensduur is. Als je een wasmachine van 199 euro koopt, heeft die wasmachine vaak een kortere levensduur dan een wasmachine van 899 euro. Dat is eigenlijk logisch; met schoenen van 10 euro doe je immers ook korter dan met schoenen van 100 euro. Prijs is veelal gekoppeld aan kwaliteit en dat is in de wereld van wasmachines ook zeker het geval.

Mede daarom willen wij je ook aanraden om áltijd voor een wasmachine van een gerenommeerd merk te gaan. Ja, het klopt dat je hier wellicht iets meer voor moet betalen, maar die extra investering verdien je op de lange termijn absoluut terug. Je kunt immers langer met veel plezier van jouw nieuwe wasmachine gebruik maken. Mocht je op zoek naar een wasmachine van een gerenommeerd merk zijn, vind je daarvoor in ons assortiment meer dan voldoende mogelijkheden. Wij bieden namelijk alleen maar wasmachines van gerenommeerde merken aan, waarbij wij ook nog eens de prijzen laag weten te houden.

Wat kan je zélf doen om de levensduur te verlengen?

Als je eenmaal voor een kwalitatief hoogwaardige wasmachine gekozen hebt, ben je zelf ook nog in staat om de levensduur van de wasmachine te verlengen. Dat doe je onder meer door de wasmachine op de juiste manier te onderhouden. Maak de wasmachine regelmatig goed schoon, maak de afvoerslang van de wasmachine minstens één keer per jaar schoon en gebruik altijd het juiste wasmiddel. Gebruik bovendien de juiste hoeveelheid wasmiddel; dat is niet alleen goed voor jouw kleding, maar ook voor de wasmachine zelf.

Let daarnaast op voor scherpe voorwerpen die nog in bijvoorbeeld de zakken van een broek zitten. Die voorwerpen kunnen grote schade aan de wasmachine veroorzaken, waardoor je alsnog niet van een lange levensduur kunt genieten. Ga al met al op een verstandige manier met jouw wasmachine om; daarmee kan je optimaal genieten van een lange levensduur!