Klimaatbeheersing

Wat kost een airco? Alle informatie op een rijtje

In de warme zomermaanden is het in Nederland heerlijk om een airco in huis te hebben. De temperaturen kunnen behoorlijk oplopen; dat geldt zowel voor de buitentemperatuur als voor de binnentemperatuur. Doordat de huizen in Nederland steeds beter geïsoleerd zijn, blijft de hoge temperatuur in huis constant. Dit is behoorlijk vervelend, aangezien dit het woonplezier niet ten goede komt. Genoeg redenen dus om eens naar de aanschaf van een airco te kijken.

Als je interesse in een airco hebt, is het goed om te weten dat er meerdere varianten bestaan. Grofweg kunnen we een onderscheid maken tussen een mobiele airco en een inbouw airco. Een mobiele airco is verplaatsbaar, bijvoorbeeld door wieltjes die aan de onderkant van de machine bevestigd zijn. In een inbouw airco wordt op een willekeurige plek, bijvoorbeeld in het plafond, ingebouwd en zorgt vanaf die plek voor koele temperaturen. Naar welk van deze varianten gaat jouw keuze? Om dat te bepalen, is het uiteraard belangrijk om naar het prijskaartje te kijken. In dit artikel bespreken we graag wat de kosten voor zowel een mobiele airco als voor een inbouw airco zijn. Na het lezen van dit artikel heb je dus een perfect antwoord op de vraag ‘Wat kost een airco?’.

Prijsopbouw airco

Om de prijs van een airco nader te kunnen bespreken, is het belangrijk om de prijsopbouw te begrijpen. De prijs voor een airco bestaat namelijk uit meerdere kosten:

  • De aanschaf van de airco
  • Het laten installeren van de airco
    • Materiaalkosten
    • Voorrijkosten
    • Installatiekosten

De aanschafprijs van de airco is afhankelijk van het soort airco waar je voor kiest. Dat is dan ook één van de belangrijkste verschillen tussen een inbouw- en een mobiele airco. Maar, je moet ook nog goed naar eventuele extra opties kijken. Deze extra opties kunnen net het verschil maken tussen een goede airco en een perfecte airco.

Bij het vergelijken van de prijs is het niet raadzaam om alleen naar de aanschafprijs te kijken. Als je een mobiele airco aanschaft, kan je deze namelijk zelf installeren. Je kunt de airco neerzetten en vervolgens heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Dat is bij een inbouw airco wel anders. Die airco moet ingebouwd worden, moet geïnstalleerd worden en moet daarbij ook aangesloten worden op verschillende kanalen binnenshuis. Bij de installatie van een inbouw airco komt dus het nodige om de hoek kijken.

Plaatsing van de airco

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de plaatsing van de airco te kijken. Dit heeft met name betrekking op de ruimte in het huis die gekoeld moet gaan worden. Wil je een airco in je woonkamer hebben? Wil je een airco in je slaapkamer hebben? Of wil je een slaapkamer in je gehele huis hebben? Des te groter de ruimte is, des te krachtiger de airco moet zijn. Een krachtigere airco is duurder, waardoor je voor een grotere ruimte dus ook meer geld uit moet gaan geven.

Een goedkope oplossing

Ben je op zoek naar een goedkope oplossing? Dan is het aan te raden om te kijken naar een mobiele airco. Een dergelijke, mobiele airco koop je al voor een bedrag van ongeveer 200 euro. Voor dat relatief lage bedrag krijg je dus een mobiele airco die je zelf kunt installeren. Je kunt deze airco op de gewenste plek in huis zetten en zodoende van een lage(re) temperatuur genieten.

Een mobiele airco is soms niet krachtig genoeg om grote ruimtes te koelen. Deze goedkope oplossing is daarom soms ook een dure oplossing. Als de mobiele airco bij nader inzien te weinig kracht kan leveren, ben je namelijk alsnog genoodzaakt om naar een duurdere airco te kijken.

Een langdurige oplossing

Voor de lange termijn is het wellicht interessanter om naar een inbouw airco te kijken. De verwachting is namelijk dat de zomers in Nederland warmer en warmer gaan worden. Om de zomers op een draaglijke manier door te komen, is de aanschaf van een inbouw airco dus absoluut aan te raden. Daarbij moet je wel rekening houden met een investering van meer dan 1000 euro. Wat de exacte kosten zijn, is afhankelijk van het soort inbouw airco, de kracht van de airco en de arbeidskosten. Voor een concrete prijs kan je daarom het beste een offerte opvragen bij een gespecialiseerd bedrijf.