Klimaatbeheersing

Wat is voor in jouw woning de beste airco?

wat is voor in jouw woning de beste airco

Temperaturen van 25 tot 30 graden; het was lange tijd onvoorstelbaar in Nederland. Of beter gezegd; deze temperaturen kwamen wel eens in ons land voor, maar dat was toch wel heel uitzonderlijk te noemen. Met name in de laatste zomers is daar verandering in gekomen. In de afgelopen zomers hebben we immers regelmatig met flinke hittegolven te maken gehad. Lange periodes waarin het écht warm was.

Wat doe je als het buiten echt warm is? Ga jij het liefste dan in de warme buitenlucht een inspannende activiteit doen? Chill je het liefste in jouw tuin? Of vind je het juist aangenaam om in jouw woning te relaxen? Als jouw voorkeur naar laatstgenoemde optie uitgaat, moet je goed rekening houden met de hitte in jouw woning.

Door de jaren heen zijn de woningen in ons land steeds beter geïsoleerd. Door die isolatie blijft de warmte in huis hangen, waardoor de verwarming dus minder lang/hard hoeft te stoken. Als het binnenshuis eenmaal warm is, blijft de warmte immers binnen aanwezig. Met name in de winterperiode brengt dit belangrijke voordelen met zich mee. Maar, in de zomer brengt dit nadelen met zich mee.

Als het buiten erg warm is, trekt deze warmte vanzelf naar binnen toe. Als de warmte eenmaal binnen is, gaat de warmte dus heel moeilijk weg. Mede daardoor hebben veel woningen in de zomer een té hoge binnenhuistemperatuur. Je kunt hierbij denken aan temperaturen van wel 25 tot 28 graden (of zelfs nog meer). Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit alles behalve prettig en gezond is.

Klinkt dit bij jou bekend in de oren? Heb je zelf ook mogen ervaren dat het zomers in jouw woning veel te warm wordt? In dat geval is het mogelijk interessant om naar de aanschaf van een airco te kijken. Als je een airco in jouw woning hebt hangen, geniet je immers van de nodige voordelen. Tegelijkertijd moet je bij de verschillende soorten airco’s ook rekening met nadelen houden. Hoe dat precies zit, bespreken we graag in dit artikel.

Daarnaast bespreken we in dit artikel ook nog tussen welke soorten airco’s je het beste kunt kiezen. Kun je het beste voor een hangende airco gaan? Of kun je beter voor een staande airco gaan? De keuze is volledig aan jou. In dit artikel bespreken we in ieder geval tussen welke soorten airco’s je zoal kunt kiezen!

Kun je beter een airco of een ventilator aanschaffen?

Wil jij het in jouw woning graag een stuk aangenamer gaan maken? En wil je graag afscheid nemen van de té hoge temperaturen in jouw woning? Dan is het dus mogelijk interessant om voor een airco te kiezen. Aan de andere kant zien wij ook dat veel mensen in ons artikel voor een ventilator kiezen.

Een terechte vraag is dan ook wat de beste keuze is. Kun je beter voor een airco kiezen? Of kun je beter een ventilator aanschaffen? De keuze is aan jou, maar voor beide apparaten valt in ieder geval iets te zeggen.

Gaat jouw voorkeur uit naar een ventilator? Dan weet je op voorhand al dat je uit veel soorten ventilatoren kunt kiezen. Je kunt voor een tafelventilator, een staande ventilator, een toren ventilator, een hangende ventilator en voor een vloerventilator kiezen. Juist doordat je zoveel keuze hebt, kun je altijd wel een geschikte ventilator vinden.

Bijkomend voordeel is dat je voor dergelijke ventilatoren niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Als je de prijzen van de ventilatoren met de prijzen van airco’s vergelijkt, weet je niet wat je ziet. De ventilatoren zijn echt vele malen goedkoper.

Dat heeft uiteraard ook een reden. Als het écht over koelvermogen gaat, is een ventilator gewoon niet krachtig genoeg. Dat is een airco wel; met een airco kun je probleemloos een gehele kamer koelen. Dit gebeurt snel, dit gebeurt op een aangename wijze en je hebt zelf nergens omkijken naar. Het feit dat je voor een airco meer geld moet betalen, is iets wat door veel mensen voor lief genomen wordt.

Of je beter een ventilator of beter een airco aan kunt schaffen? Zoals bovengenoemde argumenten laten blijken, hangt dit volledig van jouw eigen voorkeuren af. Als je graag van een flink koelvermogen uit wilt gaat, is een airco de beste keuze. Als je graag de kosten zo laag mogelijk wilt houden, is een ventilator de beste keuze. Wat ons betreft is het zéker interessant om eens naar een airco te kijken. Met een airco krijg je in jouw woning namelijk te allen tijde de gewenste temperatuur. Ook als het buiten 30 graden is en het in jouw woning te warm geworden is. Door gebruik van een airco te maken, geniet je binnen de kortste keren weer van een aangenaam leefklimaat!

Wat zijn de voordelen van een airco?

Zo, je weet nu precies wat het verschil tussen een airco en een ventilator is. Het is nu de hoogste tijd om eens te kijken naar de exacte voordelen van een airco. Want, wat is nou de reden dat veel mensen voor een airco in hun woning kiezen? Dit heeft onder meer met de volgende voordelen te maken:

  • Flink koelvermogen: kies je voor een airco? Dan kies je automatisch voor een flink koelvermogen. De hedendaagse airco’s zijn krachtig, zijn in staat om grote ruimtes te koelen en kunnen zelfs meerdere ruimtes koelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met slechts één airco twee slaapkamers af te laten koelen. Ideaal!
  • Aanvullende functies: ook hebben de hedendaagse airco’s nog aanvullende functies. Zo kun je sommige airco’s ook als verwarming in de winter gebruiken. Tevens is het mogelijk om met de airco’s de lucht te verversen, de lucht verfrissen en de lucht te verschonen. Op die manier geniet je ook van een gezonder leefklimaat in jouw woning.
  • Makkelijk te bedienen: ook is het ideaal dat je de huidige airco’s moeiteloos kunt bedienen. Dit doe je bijvoorbeeld middels knoppen op de afstandsbediening of via jouw smartphone. Ja, je leest het goed; het is bij sommige airco’s mogelijk om deze via jouw smartphone te bedienen. Als je op jouw bank ligt, kun je zodoende alsnog de gewenste temperatuur in jouw woning verkrijgen.
  • Lange levensduur: kies je voor een écht goede airco? En weet je deze airco door de jaren heen ook goed te onderhouden? Dan kun je op voorhand al van een lange levensduur uitgaan. Van een hele lange levensduur zelfs. Dit maakt de relatief hoge aanschafprijs toch weer iets draaglijker!
  • Je kunt uit meerdere soorten airco’s kiezen: tot slot is het ook nog een groot voordeel dat je uit meerdere soorten airco’s kunt kiezen. Doordat je zoveel keuze hebt, kun je in ieder geval altijd de perfecte variant voor in jouw woning aanschaffen. De perfecte variant die aan jouw wensen voldoet én ook nog eens binnen jouw budget past!

Spreken deze voordelen jou wel aan? Dan is het advies om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de beste airco voor in jouw woning. Maar, besef tegelijkertijd ook dat sommige airco’s specifieke nadelen met zich mee brengen. Over deze nadelen informeren wij je hieronder ook graag.

Wat zijn de nadelen van een airco?

Is het nou voor iedereen interessant om voor een airco te kiezen? Nou, zoals we hierboven al aangegeven hebben, moet je ook met enkele aandachtspunten rekening houden. Wat deze aandachtspunten precies zijn, zetten we graag in onderstaand rijtje uiteen:

  • Relatief prijzig: een airco is simpelweg niet goedkoop. Nee, als je echt een goede airco wilt kopen, ben je al snel duizenden euro’s verder. Prijstechnisch is het dus veel interessant om voor een ventilator te kiezen, maar de werking daarvan is dus wel een stuk minder. Durf daarom gewoon te investeren in een goede airco, mocht dit qua budget mogelijk voor je zijn!
  • Hoger energieverbruik: als je dagelijks van een airco gebruik maakt, ga je dit ook terugzien aan jouw energierekening. De airco gebruikt gewoonweg meer energie, waardoor jouw energierekening verder oploopt. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, doe je er verstandig aan om goed naar het energielabel te kijken. Dit energielabel moet bij voorkeur zo gunstig mogelijk zijn.
  • Je moet rekening met lawaai houden: een geheel stille airco is helaas nog niet uitgevonden. Als de airco de lucht aan het koelen is, hoor je dit daardoor altijd. Mocht je een airco voor in jouw slaapkamer aan willen schaffen, is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Kies in dat geval voor een zo’n stil mogelijke airco.
  • Je moet rekening met onderhoud houden: als voordeel hebben we benoemd dat je van een écht lange levensduur uit kunt gaan. Van deze lange levensduur geniet je echter alleen als je de airco goed weet te onderhouden. Dit betekent dat je hier wel geld en tijd aan moet besteden.

Wat is voor in jouw woning de meest geschikte airco?

Je weet nu precies wat de voor- en nadelen van een airco zijn. Vind jij de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk op zoek naar de beste airco voor in jouw woning te gaan. Daarbij heb je feitelijk gezien de keuze uit twee verschillende airco’s

Wat voor jou de beste keuze is, hangt echt volledig van jouw eigen voorkeuren is. Over beide mogelijkheden lees je hieronder in ieder geval het een en ander

Mobiele airco

Met name in de afgelopen jaren zijn de mobiele airco’s erg populair geworden. Dit komt aan de ene kant door het prijskaartje, maar aan de andere kant ook door het uitgebreide aanbod. Als je nu een mobiele airco aan wilt schaffen, heb je daar in ieder geval méér dan voldoende mogelijkheden voor.

Maar, is het nou aan te raden om voor een mobiele airco te kiezen? Ja, dat is het op zich zeker. Je hoeft namelijk niet al te veel geld te betalen, terwijl jouw kamer wel op een fijne manier gekoeld wordt. Ook hebben de huidige mobiele airco’s een steeds hoger koelvermogen gekregen. Je bent daardoor in staat om ook de grotere ruimtes in jouw woning probleemloos te koelen.

Houd echter wel rekening met de samenstelling van een mobiele airco. Als je voor een echt goede mobiele airco wilt kiezen, heb je altijd met de afvoerslang te maken. Deze afvoerslang moet je via een raam naar buiten hangen; je moet dus in de buurt van de mobiele airco een raam hebben. Een raam hebben waar ook nog eens de afvoerslang door heen kan gaan.
Heb je een dergelijk raam niet? Dan is het eigenlijk niet mogelijk om voor een mobiele airco te kiezen. Mocht je dit raam wel hebben, geniet je eigenlijk direct van de mogelijkheden van een mobiele airco. Zo zorgt de mobiele airco voor een heerlijke verkoeling van de ruimte, is de airco makkelijk te bedienen en geniet je van de flexibiliteit. Deze flexibiliteit is uiteraard te danken aan de wieltjes van de mobiele airco.

Hangende airco

Ga jij liever voor echte kwaliteit? En voor een flink koelvermogen? Dan is de keuze voor een hangende airco de beste keuze. Een dergelijke airco kan op twee manieren opgehangen worden: aan de muur of aan het plafond. Dit geldt echter alleen voor de binnenunit. Bij een dergelijke airco heb je ook nog met een buitenunit te maken, welke aan bijvoorbeeld de gevel opgehangen moet worden.

De werking van een hangende airco is echt subliem te noemen. Het koelvermogen is ongekend hoog, je kunt de hangende airco makkelijk bedienen en je hebt de keuze uit veel verschillende soorten. Feit is wel dat je dit ook terug ziet aan de prijzen van de hangende airco’s. Als je echt voor kwaliteit wilt gaan, betaal je voor zo’n airco gewoonweg duizenden euro’s.

Ook moet je goed rekening met de montage houden. Het advies is om dit uit te besteden aan een ware specialist, zodat je van een perfecte installatie uit kunt gaan. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee, maar is absoluut de moeite waard.