Klimaatbeheersing

Hoe installeer je een Nest thermostaat?

De wereld van de thermostaten is in de afgelopen jaren behoorlijk in ontwikkeling geweest. Als je op dit moment een nieuwbouwhuis gaat betrekken, kom je bijvoorbeeld al standaard een slimme thermostaat tegen. Ook veel bewoners van oude(re) huizen voor een slimme thermostaat, indien dit mogelijk is in combinatie met de cv ketel in het huis.

Waarom veel mensen voor een slimme thermostaat kiezen? Dat heeft allemaal met de voordelen van een dergelijke thermostaat te maken. Je kunt op een onwijs prettige manier het leefklimaat in jouw huis controleren, terwijl je daar zelf niet eens thuis voor hoeft te zijn. Bovendien zijn veel slimme thermostaten zelflerend, waardoor de thermostaat door de jaren heen ook steeds slimmer wordt. Over de voordelen van een thermostaat lees je aan het einde van dit artikel nog iets meer.

Graag willen we allereerst de nadruk leggen op de Nest thermostaat. Deze slimme thermostaat is in de afgelopen jaren behoorlijk populair gebleken. Hoe dat komt? Ook dat heeft te maken met de voordelen van deze specifieke slimme thermostaat. Tegelijkertijd kost deze thermostaat ook niet al te veel en is het installeren van een Nest thermostaat niet al te lastig.

Maar, hoe moet je nou een Nest thermostaat installeren? Die vraag staat in dit artikel als eerste centraal. Hieronder bespreken we hoe je een Nest thermostaat moet installeren, zodat je deze installatie zelf snel uit kunt voeren. Je geniet daardoor al snel van deze onwijs slimme en prettige thermostaat in jouw huis.

Hoe moet je een Nest thermostaat installeren?

Als je een Nest thermostaat wilt gaan installeren, is het allereerst van belang om naar het soort Nest thermostaat te kijken. Heb je een Nest Thermostat E? Dan kan je die in de meeste gevallen prima zelf installeren. Mocht je een 2e of 3e generatie van de Nest Learning Thermostat hebben, is het advies om deze door een vakman te laten installeren. Het installeren van die thermostaten is namelijk behoorlijk gecompliceerd; bovendien is de kans op het maken van een foutje vrij groot. Ga dus voorzichtig te werk en besteed die installatie aan een vakman uit.

Heb je besloten om de Nest thermostaat volledig zelf te gaan installeren? Dan is het verstandig om je hier goed over in te lezen. Goed dat je dus dit artikel aan het lezen bent!

Voordat je de Nest thermostaat kunt gaan installeren, moet je de nodige voorbereidingen gaan treffen. Zo moet je gaan bepalen waar de Heat Link en de Nest thermostaat geplaatst gaan worden in jouw huis. De tussenliggende afstand mag nooit meer dan 30 meter bedragen; als de afstand langer dan 30 meter is, kan de thermostaat niet naar wens functioneren.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een Nest thermostaat alleen gemonteerd kan worden op een buitenmuur. Ook moet de Nest thermostaat op een hoogte van 1,20 tot 1,50 meter vanaf de grond geïnstalleerd worden. Tot slot mag je de Nest thermostaat nóóit in een afgesloten ruimte installeren. Het is dus niet aan te raden om de thermostaat in bijvoorbeeld de meterkast of een andere kast op te hangen.

Wat dan wel de beste plek is? Ja, dat is toch wel een plek waar je regelmatig langs loopt. Op het moment dat je er langs loopt, kan je immers de Nest thermostaat instellen. Uiteraard is dat ook mogelijk via jouw smartphone, maar je hebt jouw smartphone wellicht ook niet de gehele dag op zak.

Heb je de juiste voorbereidingen getroffen? Dan kan je onderstaand stappenplan gaan volgen. Let wel op; in dit stappenplan gaan we ervanuit dat je tot voorheen nooit een Nest Thermostaat in huis hebt gehad.

Stappenplan voor het installeren van een Nest thermostaat

Volg onderstaand stappenplan op en installeer daarmee de Nest thermostaat op de juiste wijze.

 • Stap 1: Afsluiten van de netspanning. Sluit de netspanning af, zodat je eerst de Heat Link kunt gaan installeren.
 • Stap 2: Sluit nu de Heat Link aan op de boiler en gebruik daarvoor de kabeldoos.
 • Stap 3: Ga vervolgens op zoek naar de juiste locatie in huis voor de Heat Link. Vanaf deze locatie moet de Heat Link draadloos kunnen communiceren met de Nest thermostaat.
 • Stap 4: Sluit nu stroom aan op de Heat Link.
 • Stap 5: Sluit de Heat Link nu op het bedieningscircuit aan. Sluit hiervoor de connectoren van de kabbeldoos aan op de boiler en de Heat Link.
 • Stap 6: Sluit nu ook de thermostaat kabels op de Heat Link aan. Sluit deze aan op de T1 en T2 aansluitingen van de Heat Link.
 • Stap 7: Hang nu de Heat Link aan de muur op. Je vindt hiervoor twee schroeven in de doos van de Nest thermostaat.
 • Stap 8: Haal nu de oude thermostaat van de muur en hang hier de nieuwe Nest thermostaat op.
 • Stap 9: Sluit nu de T1 en T2 kabels aan op de Nest thermostaat.
 • Stap 10: Klik op het scherm van de Nest; je schakelt hiermee de Nest thermostaat in. Vervolgens kan je ook de netspanning weer inschakelen.
 • Stap 11: Stel nu de Nest thermostaat volledig naar wens is.

Het mag duidelijk zijn; het installeren van een Nest thermostaat kent de nodige haken en ogen. Mocht je er niet zeker van zijn dat je dit zelf kunt, is het advies om hier een vakman voor in te huren. Voor de werking van een Nest thermostaat is het namelijk onwijs belangrijk dat je de thermostaat op de juiste manier installeert.

Voordelen van een Nest thermostaat

Wat zijn nou redenen om voor een Nest thermostaat te kiezen? Eén van de belangrijkste redenen is dat je flink op jouw energierekening kunt besparen. Je kunt de thermostaat namelijk op afstand bedienen, maar de thermostaat heeft zelf ook een sensor. Op het gebied dat hij geen enkele beweging in huis constateert, schakelt hij zichzelf uit. Hierdoor staat de kachel nooit onnodig in jouw huis aan.

Bovendien is de Nest thermostaat zelflerend. Op een gegeven moment weet hij dus wanneer je uit huis gaat, wanneer je weer thuis komt en wat jouw favoriete temperatuurinstellingen zijn. Al met al een prima thermostaat!