Keuken

Waar moet je aan denken bij het gebruik maken van een magnetron?

Glas In Magnetron

Wil je graag op een makkelijke manier een lekkere maaltijd bereiden? Dan heb je daar meerdere mogelijkheden voor. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik van een oven te maken, terwijl je ook van een handige airfryer gebruik kunt maken. Tot slot is het ook nog makkelijk om voor een magnetron te kiezen, aangezien een magnetron zeer snel het eten kan bereiden.

Een magnetron komt daarnaast in nog veel meer situaties perfect van pas. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een maaltijd op wilt warmen of als je even een tussendoortje op wilt warmen. Onder meer een saucijzenbroodje, een frikandelbroodje of poffertjes kun je even snel in de magnetron stoppen. Binnen een kort tijdsbestek is de magnetron in staat om het eten op te warmen, waardoor je al snel van een heerlijke maaltijd kunt genieten.

Wil jij graag van de magnetron in jouw keuken gebruik maken? Merk je echter dat je niet helemaal weet hoe jouw magnetron werkt? Dan is het goed om dit artikel op je gemakje doorleest. In dit artikel bespreken we namelijk enkele belangrijke aandachtspunten bij het gebruik maken van een magnetron. Wij willen je alvast graag op één ding wijzen: niet alle producten kun je zomaar in een magnetron stoppen. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel!

Pas op met borden

Het klinkt zo makkelijk; een bord met daarop eten eventjes in de magnetron stoppen. Dit klinkt inderdaad super makkelijk, maar het brengt ook een bepaald gevaar met zich mee. Als je een bord van een verkeerd materiaal gebruikt, is het mogelijk dat het bord in de magnetron uit elkaar spat. Dit komt puur doordat de temperatuur in de magnetron te hoog wordt, waardoor het bord kan breken of kan scheuren.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit vervelende en gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen. Gebruik daarom altijd hittebestendige borden in de magnetron; dit zijn borden van bijvoorbeeld kunststof of andere hittebestendig materiaal. Lees bovendien goed de handleiding van de magnetron door. In deze handleiding wordt eigenlijk altijd wel aangegeven welke borden je wél en niet in de magnetron kunt gebruiken.

Pas op met glas

Kan glas in een magnetron? Ook dit is één van de vragen die wij met enige regelmaat voorbij zien komen. Wij willen je op het hart drukken om nóóit bijvoorbeeld een glazen bord, een glas of een ander glazen voorwerp in een magnetron te zetten. Door de hoge tempratuur in de oven kan dit glas namelijk gaan breken of gaan scheuren.

Mocht je onverhoopt wel glas in jouw magnetron opgewarmd hebben, moet je heel erg oppassen voor jouw vingers. Het glas is waarschijnlijk namelijk gloeiend heet, waardoor je jouw vingers of hand direct verbrandt. Pas hier dus heel erg goed op en gebruik bij voorkeur sowieso nooit glas in een magnetron.

Pas op met plastic bakjes

Lijkt het je een goed idee om even wat eten op te warmen dat nog in een plastic bakje zit? Ook dat is alles behalve aan te raden. Dit plastic kan niet zoals glas gaan breken, maar er kunnen wel tal van schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra plastic erg warm wordt, komen deze schadelijke stoffen vanzelf vrij. Deze stoffen kunnen in jouw magnetron terecht komen, maar kunnen uiteraard ook in jouw eten terecht komen.

Ons advies is dan ook om nooit plastic bakjes in jouw magnetron te gebruiken. Op voorhand lijkt dit onwijs handig en makkelijk, maar schijn bedriegt in dit geval. Je kunt beter het eten eerst even uit het plastic bakje halen, zodat je geen risico loopt op de inname van schadelijke stoffen!

Ontdooi nooit kip, vlees of vis

Ook willen wij je aanraden om nooit kip, vlees of vis in een magnetron te ontdooien. Ook dit lijkt op voorhand erg makkelijk, maar ook hierbij kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Het gaat hier om schadelijke bacteriën die zich in het vlees, de kip of de vis kunnen nestelen, waardoor je bijvoorbeeld ziek kunt gaan worden. Voorkom dit ten koste van alles door simpelweg nooit kip, vlees of vis in de magnetron te ontdooien.

Denk goed aan de temperatuur

Als je een heerlijke maaltijd in de magnetron klaar wilt maken, moet je goed naar de temperatuur van de magnetron kijken. Als je de temperatuur te laag instelt, duurt het bijzonder lang voordat jouw maaltijd volledig klaar is. Als je de temperatuur te hoog instelt, weet je echter alle aroma’s uit het eten te onttrekken. Hierdoor wordt het eten al snel droog en hard, waardoor de op voorhand lekkere maaltijd opeens niet meer zo lekker is.

Zorg er dus voor dat je altijd even goed de temperatuur checkt. Hoe je nou weet wat de beste temperatuur is voor de betreffende maaltijd? Dit kun je altijd wel op de verpakking vinden óf je raadpleegt even Google. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen, aangezien het zeer zonde is als je op deze manier jouw lekkere maaltijd teniet weet te doen.

Check goed of de magnetron uit staat

Heb je een lekkere maaltijd in de magnetron op weten te warmen? Uit enthousiasme wil je dan mogelijk direct beginnen met eten, maar controleer toch even voor de zekerheid of de magnetron volledig uit staat. Het kan geen kwaad als de magnetron op de standby stand staat, maar het is vervelend als de magnetron nog écht aan staat. Dit zie je overigens ook aan het licht dat in de magnetron brandt, aan de schaal die in de magnetron ronddraait en aan het geluid dat de magnetron produceert. Mocht je dit opmerken, is het zaak om de magnetron even zo snel mogelijk uit te zetten!

Al met al kent het gebruik maken van een magnetron zeker de nodige aandachtspunten. Houd hier dus goed rekening mee, neem altijd het zekere voor het onzekere en neem geen onnodig risico. Eet smakelijk in ieder geval!