Keuken

Leuke weetjes over koffie op een rijtje

Hoeveel Koffie Per Dag

In welk land ter wereld wordt de meeste koffie gedronken? Hoeveel liter koffie drinkt een gemiddelde Nederlander? En hoeveel kopjes koffie mag je per dag maximaal drinken? Het is algemeen bekend dat koffie een onwijs populair drankje is, maar hoe populair is het nou echt? En wat zijn de gezondheidsvoordelen en/of –nadelen van dit heerlijke drankje? Allerlei leuke weetjes over koffie vind je in dit uitgebreide artikel!

In het assortiment van onze webshop vind je allerlei verschillende koffiemachines terug. Dolce Gusto apparaten, espressomachine, filter koffiezetapparaten, pistonmachines, Senseo apparaten en Nespresso apparaten; stuk voor stuk zijn ze in staat om heerlijke koffie te leveren. Feit is dat de meeste kenners er zeker van zijn: met koffiebonen is het mogelijk om de meest lekkere koffie te verkrijgen. De koffiebonen bevatten de meeste aroma’s en hebben daardoor een ultieme smaaksensatie.

Tegelijkertijd is het algemeen bekend dat over smaak niet valt te twisten. Iets wat jij lekker vindt, hoeft een ander niet lekker te vinden. Juist dat is misschien wel het leukste van koffie. Dit drankje is in allerlei varianten verkrijgbaar, waardoor iedereen wel een variant kan vinden die volledig aansluit op zijn/haar voorkeuren. Dat is onder meer te danken aan de verschillende koffiespecialiteiten; denk hierbij aan een latte macchiato, een heerlijke cappuccino en een krachtige espresso. Dankzij de verscheidenheid aan koffiespecialiteiten heb je altijd voldoende keus om optimaal van een heerlijke koffie te genieten.

260 liter

Heb je enig idee hoeveel liter koffie een gemiddelde Nederlander drinkt? Val niet achterover van verbazing, maar in Nederland drinken we gemiddeld 260 liter persoon per jaar. Dit komt neer op een gemiddelde van 2,4 kopjes koffie per dag. Maar, bij dit gemiddelde is uiteraard ook rekening gehouden met mensen die helemaal geen koffie lusten.

De personen die wél koffie lusten, drinken dus nog veel meer dan 2,4 kopjes koffie per dag. Uit eigen ervaring weten wij dat sommige mensen richting de 10 kopjes per dag drinken. Is dat nog gezond?

4 kopjes

Nou, het advies van het Voedingscentrum is om het maximaal bij 4 kopjes koffie per dag te houden. Koffie bevat immers cafeïne en deze cafeïne blijft per kopje ongeveer 6 uur in je lichaam aanwezig. Zodra je te veel koffie per dag drinkt, is er een te grote hoeveelheid van cafeïne in je lichaam. Hierdoor kan je op lange termijn last van gezondheidsproblemen gaan krijgen.

Als je het echter bij 4 kopjes koffie per dag houdt, geniet je ook van gezondheidsvoordelen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat koffie de kans op verschillende ziekten weet te verkleinen. Ook is het zo dat je af kunt vallen van koffie en dat je jouw lichaam van het benodigde vocht voorziet met koffie. Al met al is het dus zeker aan te raden om koffie te drinken.

1,1 miljard euro

1 miljoen euro is heel veel geld. 1 miljard euro is nog véél meer geld. 1,1 miljard euro is het bedrag dat we in Nederland in 2018 aan koffiebonen hebben geïmporteerd. We geven dus onwijs veel geld aan koffie uit. Is dat terecht? Ja, zonder twijfel. Onwijs veel Nederlanders genieten immers van dit heerlijke drankje.

Voor veel mensen begint de dag eigenlijk met een heerlijk kopje koffie. Als je voor bijvoorbeeld een espresso kiest, start je de dag direct met voldoende energie. Je geniet van meer concentratie, een langer uithoudingsvermogen en je bent ook scherper. Dat zijn precies de zaken waar je op de werkvloer succesvol mee kunt zijn. Veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat koffie bevorderlijk is voor de prestaties op de werkvloer.

92 tot 96 graden

Als je door jouw koffiemachine een kopje koffie laat zetten, wordt het water opgewarmd. Dit water komt vervolgens in contact met de koffiebonen of filterkoffie, waardoor uiteindelijk een heerlijk mengsel ontstaat. Wist je dat het water in de koffiemachine opgewarmd moet worden tot 92 tot 96 graden? Bij die temperatuur geniet je van alle aroma’s uit de koffiebonen. Bovendien is die temperatuur nét niet hoog genoeg om de koffiebonen te verbranden. Alle hoogwaardige koffiemachines van deze tijd maken gebruik van een watertemperatuur van 92 tot 96 graden.

Wil je een nieuwe koffiemachine aanschaffen? Daarvoor ben je bij ons absoluut aan het juiste adres. Bekijk ons uitgebreide assortiment en sla je slag!