Keuken

Koelt je koelkast niet goed? – Dit zijn de mogelijke oorzaken

Koelkast Koelt Niet Goed

Heb je een fijne koelkast in jouw keuken staan? Het is helaas een gegeven dat deze koelkast gebreken kan gaan vertonen. Je merkt dit bijvoorbeeld aan het feit dat de voedingsmiddelen niet meer goed gekoeld worden of dat er opeens water onder de koelkast vandaan komt.

Heb je op dit moment last van een dergelijk probleem? Dan is het zaak om eerste de oorzaak te achterhalen, waarna je naar de juiste oplossingen op zoek kunt gaan. Maar, wat zijn nou de mogelijke oorzaken van een niet goed functionerende koelkast? En hoe kom je er nou achter wat dé oorzaak is? Op die twee vragen geven wij graag antwoord in dit uitgebreide artikel.

Vanuit Witgoedsite.nl bieden wij een uitgebreid aanbod van koelkasten aan. Mede hierdoor weten wij alle ins en outs van koelkasten én hebben wij hier een hoop ervaring mee opgedaan. Wij weten dan ook als geen ander dat een koelkast een hoogwaardig product is, maar ook gebreken kan gaan vertonen. Mocht je een niet goed functionerende koelkast hebben, wil je dat uiteraard zo snel mogelijk oplossen. Hoe je dat kunt doen, lees je ook in dit artikel!

Waarom koelt jouw koelkast niet meer goed?

Heb je het idee dat jouw koelkast niet meer goed werkt? Je herkent dit in veel gevallen als eerste aan een beperkte koeling van de koelkast. Misschien is de melk uit jouw koelkast helemaal niet meer lekker of zitten er allemaal vieze plekken op jouw bakje Americain Filet. Dit zijn beide tekenen van een mogelijk niet goed functionerende koelkast.

De redenen hiervoor kunnen nogal divers zijn. Feit is echter wel dat enkele redenen veelvuldig voorkomen. Deze redenen hebben wij verzameld en bespreken we hieronder graag in het kort. Neem deze redenen/oorzaken op je gemakje door en bepaal of hier mogelijk sprake van is bij jouw koelkast. Mocht dat het geval zijn? Verderop in dit artikel vind je ook direct de passende oplossingen!

Thermostaat is defect

In elke koelkast zit een thermostaat ingebouwd. Deze thermostaat meet eigenlijk continue de temperatuur op en past de koeling van de koelkast daarop aan. Als deze thermometer niet meer goed functioneert, merk je dit duidelijk terug aan de koeling van de koelkast. De temperatuur in de koelkast ligt hierdoor eigenlijk te hoog, waardoor jouw etenswaren in de koelkast kunnen gaan bederven.

Mocht je hier last van hebben, kan je dit eigenlijk maar op één manier verhelpen: door de thermostaat te vervangen. Als je een koelkast van een gerenommeerd merk hebt, kan je daarvoor het beste even contact opnemen met de klantenservice van het merk. De kans is groot dat zij een nieuwe thermostaat kunnen leveren voor jouw koelkast!

Kapotte radiator

Ook is het goed mogelijk dat de radiator in de koelkast kapot gegaan is. Voor dit defect is de oorzaak vaak terug te vinden in het schoonmaken van de radiator. Als je de radiator te hard of op een verkeerde manier schoonmaakt, kan dit tot een defect leiden. Mede daarom is het aan te raden om niks bij de radiator te verbuigen en om heel voorzichtig de radiator schoon te maken

Heb je het gevoel dat de radiator niet meer naar wens functioneert? Je kunt dat herkennen aan een lekkage in of rondom de radiator. Mocht dit het geval zijn, is het soms nodig om een nieuwe koelkast te kopen. Soms kan je dit echter ook herstellen door een nieuwe radiator aan te schaffen en deze in de koelkast te plaatsen.

Spiraal zit vol met ijs

Bij veel koelkasten zie je aan de bovenkant een vriesvak zitten. In dit koelvak zit een spiraal; dit spiraal kan volledig vol met ijs zitten. Als dat het geval is, kan deze spiraal zijn koelte niet meer goed kwijt. Beetje bij beetje stijgt daardoor de temperatuur in de koelkast, waardoor de koelkast sowieso niet meer goed koelt.

Je kunt dit relatief makkelijk oplossen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de stekker van de koelkast uit het stopcontact te trekken. Laat de koelkast vervolgens ontdooien en doe de stekker weer opnieuw in het stopcontact. De koelkast heeft nu de kans gehad om volledig te ontdooien, waarna het spiraal ook weer naar wens kan gaan functioneren.

Koelribben van de radiator zitten vol met stof

Aan de zij- of achterkant van een koelkast vind je altijd koelribben. Dit zijn de koelribben van de radiator en zorgen ervoor dat de koelkast op de gewenste manier kan functioneren. Het is echter goed mogelijk dat er allerlei stof en vuil in deze koelribben terecht is gekomen. Hierdoor functioneren de koelribben niet meer naar wens, waardoor de koelkast niet meer goed kan koelen.

Dit kan je ook relatief makkelijk oplossen. Je kunt namelijk de koelribben helemaal schoonmaken, waardoor de koeling weer naar wens kan functioneren. Je kunt dit het beste doen met een zacht doekje of met bijvoorbeeld een plumeauborstel.

Is jouw koelkast niet meer te redden?

Heb je op dit moment last van een koelkast die niet meer goed functioneert? In dat geval is het zaak om de oorzaak te gaan achterhalen. Enkele van deze oorzaken heb je reeds hierboven kunnen lezen. Veel van deze oorzaken zijn gelukkig relatief makkelijk op te lossen, maar dat geldt helaas niet voor alle oorzaken.

Is het nou zo dat jouw koelkast helemaal niet meer te redden is? Dan kan je onnodige kosten gaan maken, maar je kunt er veel beter voor kiezen om direct een nieuwe koelkast aan te schaffen. Daarvoor ben je bij Witgoedsite.nl direct aan het juiste adres. Bij ons vind je namelijk een uitgebreid aanbod van de beste koelkasten van de beste merken. Deze koelkasten hebben een lange levensduur en zijn ook nog eens voordelig geprijsd.

Voor een relatief zacht prijsje kan jij dus al eigenaar worden van een nieuwe koelkast. Deze koelkast koelt uiteraard perfect en levert derhalve onwijs veel gemak op. Check dus direct ons aanbod van koelkasten, zet jouw wensen op een rijtje en vind direct de beste koelkast!