Keuken

Je oven schoonmaken? Alle informatie op een rijtje

Oven Schoonmaken Soda

Als je jouw oven regelmatig gebruikt, is het onoverkomelijk dat de oven vies wordt. Eten kan uit de pan in de oven halen, etensresten kunnen in de oven terecht komen en de oven kan (veel) vettigheid bevatten. Heb jij enig idee hoe je het beste je oven schoon kunt maken? Nou, in dit artikel kan je alle informatie omtrent het schoonmaken van je oven vinden. Je leest welke mogelijkheden je zoal hebt, je vindt handige tips én je vindt informatie over datgene wat je juist níet moet doen. Als je jouw oven op een verkeerde manier schoonmaakt, kan dit namelijk voor beschadigingen aan je oven zorgen. Ga daarom altijd voorzichtig met je oven om en volg de tips uit dit artikel strikt op. Alleen op die manier ben je in staat om je oven op de juiste manier volledig schoon te maken. Nadien geniet je weer van een schone en hygiënische oven, waarin je allerlei heerlijke gerechten schoon kunt maken.

Hoe vaak moet je je oven schoonmaken?

Ja, dit is absoluut een relevante vraag. Heb jij namelijk enig idee hoe je vaak je jouw oven schoon moet maken? Het lastige is dat hier geen eenduidig antwoord op te geven is. Dit heeft met name te maken met de frequentie waarmee je jouw oven gebruikt. Als je dagelijks jouw oven gebruikt, wordt deze uiteraard eerder vies dan als je de oven één keer per week gebruikt. Vanaf de buitenkant kan je deels inschatten wanneer je oven weer aan een schoonmaak toe is. Als de buitenkant van de oven namelijk vies is, is dat een teken dat je sowieso een stofdoekje over de oven heen moet halen. Als je daar toch mee bezig bent, kan je net zo goed direct ook de binnenkant van de oven mee pakken. Kortom: er is geen duidelijke frequentie waarmee je de oven schoon moet maken. Bekijk wanneer de oven aan een schoonmaak toe is en kom vervolgens in actie.

De voorkant van de oven schoonmaken

Bij het schoonmaken van een oven denk je wellicht direct aan de binnenkant van de oven. Maar, ook de voorkant, het deurtje en het raampje moeten goed schoongemaakt worden. Voor het raampje van de oven kan je het beste glasreiniger gebruiken, terwijl je de voorkant van de oven met bijvoorbeeld olijfolie schoon kunt maken. Olijfolie is met name aan te raden als de voorkant van jouw oven van roestvrijstaal is. Dat materiaal valt prima schoon te maken met behulp van een doekje met wat olijfolie.

De binnenkant van de oven schoonmaken

Als de buitenkant van de oven schoon is, is het tijd om met de binnenkant te beginnen. Hoe je de binnenkant van de oven het beste schoon kunt maken? Je hebt daar eigenlijk twee mogelijkheden voor:

  • Je oven schoonmaken met soda
  • Je oven schoonmaken met citroen

In onze ogen is het beter om je oven schoon te maken met soda. Baking soda is in staat om hardnekkig vuil en de vetresten op een snelle en efficiënte manier te verwijderen. breng een beetje baking soda op een vochtig doekje aan en reinig hiermee de oven grondig. Laat de soda vervolgens enige tijd (enkele minuten) intrekken en neem de soda vervolgens af met een droog doekje of een droge spons.

Als je liever met een citroen aan de slag gaat, is het van belang om de citroen in enkele stukjes te snijden. Leg deze stukjes/plakjes vervolgens in een ovenschaal, nadat je de oven voorverwarmd hebt op ongeveer 200 graden. Door de warmte binnen de oven gaat het citroensap verdampen; deze sap komt op de vetresten terecht en weekt de vetresten zodoende volledig los. Je kunt vervolgens met een doekje gemakkelijk de oven schoonmaken.

Voordat je met één van bovengenoemde manieren aan de slag gaat, is het aan te raden om eerst de oven volledig leeg te halen. Dit betekent dat je het beste de ovenplaten er uit kunt halen en dat je achtergebleven kruimels met een kruimeldief kunt verwijderen. Als de oven eenmaal volledig leeg is, kan je met één van bovengenoemde manieren aan de slag gaan. Welke manier spreekt jou het meest aan? Ons advies is om beide manieren eens uit te proberen. Veel succes!