Keuken

Inbouwoven of vrijstaande oven?

Inbouwoven Of Vrijstaande Oven

Ben je op dit moment bezig met het inrichten van jouw keuken? Dan moet je enkele belangrijke knopen door gaan hakken. Zo moet je niet alleen over de uitstraling van de keuken goed nadenken, maar ook over de indeling van de keuken. Ga je bijvoorbeeld voor een grote koelkast? Of heb je liever een iets kleinere koelkast?

Je moet niet alleen over de koelkast nadenken, maar ook over tal van andere keukenapparaten. Zo moet je ook over de oven en de magnetron belangrijke knopen door gaan hakken. Kies je voor een oven én een magnetron? Of kies je voor alleen een oven? Of wil je wellicht een combimagnetron? De keus is echt volledig aan jou.

Iets wat je ook volledig zelf kunt bepalen, is de plaatsing van de oven. Wil je de oven in jouw keuken in laten bouwen? Of kies je ervoor om de oven losstaand in jouw keuken neer te zetten? De keus is aan jou. Met dit artikel willen we je in ieder geval helpen, inspireren en adviseren. In onze ogen is het namelijk om meerdere redenen interessant om te kiezen voor een inbouwoven, maar ook een vrijstaande oven brengt de nodige voordelen met zich mee. Meer hierover kun je in dit artikel vinden!

Wat is het verschil?

Heb je al enig idee wat het verschil tussen een inbouwoven en een vrijstaande oven is? Nou, zoals de benamingen al laten zien, wordt een inbouwoven volledig in de keuken ingebouwd. De keuken wordt hierdoor min of meer geïntegreerd, terwijl je een losstaande oven juist bijvoorbeeld los op het aanrechtblad kunt zetten.

De plaatsing van de oven is dan ook het belangrijkste verschil. Daarnaast bestaan er ook op het gebied van mogelijkheden, prijskaartjes en installatie de nodige verschillen tussen beide soorten ovens. Dat is dan ook één van de redenen waarom je het beste een goed vergelijk tussen beide ovens kunt maken. Pas nadat je een goed vergelijk gemaakt hebt, kun je voor jezelf de knopen door gaan hakken.

Waarom voor een inbouwoven kiezen?

Als je jouw keuken (opnieuw) in gaat richten, is het van belang om enkele belangrijke keuzes te maken. Deze keuzes beginnen eigenlijk al als je bij de keukenboer jouw nieuwe keuken samen gaat stellen. Bij het samenstellen van de nieuwe keuken let je niet alleen op kleur- en materiaalgebruik, maar ook op de indeling van de keuken. Voor welke keukenapparatuur kies je? En waar komt deze keukenapparatuur dan te staan?

Om meerdere redenen is het hierbij interessant om direct voor een inbouwoven te kiezen. Zo is het een absoluut voordeel dat de oven volledig in jouw keuken geïntegreerd wordt, waardoor de keuken een prachtige uitstraling krijgt. Ook valt de oven een stuk minder op én kun je de oven makkelijk bedienen. Indien je voor een inbouwoven kiest, laat je deze namelijk altijd op de juiste hoogte plaatsen. Je hoeft hierdoor nooit meer te bukken of je juist uit te strekken om gebruik van de oven te kunnen maken.

Ook is het een absoluut voordeel dat je de oven hiermee netjes weg weet te werken. Dit zie je niet alleen in de keuken zelf terug, maar ook aan de oven. Je hebt bijvoorbeeld niks van doen met lelijke draden die over jouw keukenblad heen moeten lopen. Dat kan echter wel het geval zijn als je voor een vrijstaande oven hebt gekozen.

Tot slot willen we benoemen dat je bij een inbouwoven meer dan voldoende keus hebt. Je kunt uit meerdere varianten kiezen, je kunt uit meerdere merken kiezen en je kunt ook uit meerdere kleurstellingen kiezen. Zo kun je kiezen voor een inbouwoven met chromen accenten, maar kun je ook kiezen voor een volledig zwarte oven. Het is dus volledig aan jou om te bepalen welke inbouwoven je graag wenst te hebben.

Waarom voor een vrijstaande oven kiezen?

Zo, je hebt nu kennis kunnen maken met een inbouwoven. Wat denk je er vooralsnog van? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengt een inbouwoven in ieder geval de nodige voordelen met zich mee. Zo is het een absoluut voordeel dat je een inbouwoven volledig weg kunt werken in jouw keuken. Dat is met een vrijstaande oven niet mogelijk, maar je weet hiermee wel veel geld te besparen.

Als je naar de prijskaartjes van beide soorten ovens kijkt, zie je duidelijke verschillen. Het is eenmaal zo dat een inbouwoven veel duurder is dan een vrijstaande oven. Dat heeft niet alleen met de aanschafprijs te maken, maar ook zeker met de installatiekosten. Een inbouwoven moet immers volledig ingebouwd worden, terwijl je een vrijstaande oven direct een plekje in jouw keuken kunt geven.

Ook is het een voordeel dat je een vrijstaande oven multifunctioneel kunt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de oven maar heel incidenteel te gebruiken? Dan kun je hem ook even in de bijkeuken zetten. Alleen op de momenten dat je de oven echt nodig hebt, haal je hem naar de keuken toe. Juist door deze veelzijdigheid is het eigenlijk veel laagdrempeliger om te kiezen voor een vrijstaande oven.

Tot slot is ook de bediening van een vrijstaande oven vrij simpel. In veel gevallen is een vrijstaande oven namelijk een stuk minder uitgebreid en complex dan een inbouwoven. Mocht je voorkeur naar een makkelijke bediening uitgaan, is het dus aan te raden om te kiezen voor een vrijstaande oven.

Wat is voor jou de beste keuze?

Naar welk soort oven gaat op dit moment jouw voorkeur uit? Kies je voor een luxe inbouwoven? Of ga je toch voor de voordelige vrijstaande oven? Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, brengen beide varianten in ieder geval hun eigen voordelen met zich mee. Juist vanwege deze voordelen is ons advies om een goed vergelijk te maken.

Heb je eenmaal een goed vergelijk gemaakt? Dan kun je direct de gewenste oven via onze webshop bestellen. Bij ons ben je verzekerd van de beste ovens tegen de scherpste prijzen. Wat wens je nog meer? Check direct ons aanbod, maak een vergelijk en hak de knoop door!