Keuken

Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

Hoeveel Cafeine In Koffie

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Nederland het land is waar de meeste koffie gedronken wordt. Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,7 kopjes koffie per dag. Maar, let op; in dit gemiddelde zijn óók mensen meegenomen die helemaal geen koffie drinken. De fervente koffieliefhebbers drinken zodoende dus moeiteloos 5 tot 7 kopjes koffie per dag weg.

Het Voedingscentrum heeft een advies geformuleerd met betrekking tot het drinken van koffie. Als je té veel koffie drinkt, kan dit namelijk negatieve invloed op de gezondheid hebben. Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Waarom het Voedingscentrum voor een dergelijk advies heeft gekozen? Koffie bevat cafeïne en een te grote inname van cafeïne is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het is dan ook aan te raden om niet al té veel koffie te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op de hoogte van cafeïne bent. Wat is dit precies voor stof? En hoeveel cafeïne zit er in koffie? Met name op die laatste vraag geven wij in dit blogartikel advies.

Als je bij ons dolce gusto koffie cups gekocht hebt, wil je hier uiteraard wel op een optimale manier van kunnen genieten. Dat is dus, volgens de deskundigen, alleen het geval als je niet té veel koffie per dag drinkt. Enfin, laten we kijken naar de hoeveelheid van cafeïne in koffie.

Cafeïne in een normale koffie

Het is allereerst belangrijk om te weten dat de hoeveelheid cafeïne afhankelijk is van het soort koffie. Een kopje met normale koffie bevat tussen de 60 en 85 milligram aan cafeïne. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de bereidingswijze van de koffie. Gebruik je hiervoor een koffiezetapparaat met filter? Dan is er sprake van 85 milligram per kopje koffie. Bij instant koffie is dit ‘slechts’ 60 milligram aan cafeïne per kopje.

Cafeïne in koffiespecialiteiten

Door de jaren heen zijn meerdere koffiespecialiteiten op de markt gebracht. In onderstaande lijst hebben wij per koffiespecialiteit de bijbehorende hoeveelheid cafeïne uiteengezet:

  • Espresso: 65 milligram cafeïne per kopje
  • Cappuccino: 70 milligram cafeïne per kopje
  • Latte macchiato: 70 milligram cafeïne per kopje

Ook de overige koffiespecialiteiten bevatten een dergelijke hoeveelheid cafeïne. Dat is alleen niet het geval bij de decaf koffie. De cafeïnevrije koffie bevat slechts 3 milligram cafeïne per kopje. Het is dus ook niet juist om te denken dat er helemaal géén cafeïne in cafeïnevrije koffie zit. Nee, de hoeveelheid is echter zo laag dat dit geen invloed op de gezondheid van een mens heeft.

Pas op met té veel cafeïne

Als je te veel koffie drinkt, kan dit op den duur voor gezondheidsproblemen zorgen. Zo kan je last krijgen van slapeloosheid, van vermoeidheid en van hoofdpijn. Dit merk je met name als je enkele uren géén koffie gedronken hebt. Op dat moment krijgt jouw lichaam min of meer met afkickverschijnselen te maken. Ben dus altijd voorzichtig met de hoeveelheid koffie die je per dag drinkt. Ben je een ware liefhebber van koffie? Koop dan wel de juiste espressomachine of Senseo apparaat om hier optimaal van te kunnen genieten!