Keuken

Hoe ontkalk je een Dolce Gusto apparaat?

Dolce Gusto Ontkalken

Als je een fervente koffieliefhebber bent, drink je ongetwijfeld de nodige kopjes per dag. Dit betekent dat jouw koffiemachine, bijvoorbeeld een Dolce Gusto, regelmatig aan het werk moet gaan. Op het moment dat je een bepaald aantal kopjes gezet hebt, geeft de Dolce Gusto een melding aan. Op deze melding is te lezen dat je het apparaat moet gaan ontkalken.

Door een koffiemachine te ontkalken, zorg je in feite voor een lange levensduur. Je geeft immers de kalk geen mogelijkheid om zich in de machine te nestelen. Hierdoor blijven de onderdelen van de koffiemachine (lang) in juiste conditie. Bijkomend voordeel is dat je de smaak van de koffie perfect kunt houden. De kalk kan van invloed zijn op de smaak van de koffie. Door de machine regelmatig te ontkalken, kan je altijd genieten van de beste smaak.  Maar, hoe moet je een Dolce Gusto ontkalken? Het antwoord op die vraag lees je in dit artikel.

Ontkalken

Het mag duidelijk zijn dat het ontkalken – om meerdere redenen – onwijs belangrijk is. Zeker als je veel waarde aan de smaak van de koffie hecht, is het van belang om dit regelmatig te doen. Ook kan je op deze manier dus de levensduur van de machine verlegen.

Voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat heb je een speciaal Dolce Gusto ontkalkingsmiddel nodig. Dit middel kan je mixen met ongeveer een halve liter water. Pak vervolgens het waterreservoir uit het apparaat, maak deze helemaal leeg en vul deze met het mengsel van het water en het middel. Plaats het reservoir vervolgens weer in de machine.

Je kunt nu een grote kom, mok of schaal op het lekbakje zetten. Het is van belang dat de halve liter water in deze kom/mok/schaal terecht kan. Zorg daarom voor een groot formaat.

Druk vervolgens de aan- en uitknop voor een langere periode in. Op het moment dat de lampjes groen gaan knipperen, kan je de knop loslaten. Druk vervolgens op de knop waarmee je de waterstand kunt regelen; zet deze op de hoogste druk. Druk vervolgens op het kopje ‘warm water’.

Op dit moment begint eigenlijk het ontkalkingsproces. Dit proces neemt slechts 2 minuten in beslag. Na deze 2 minuten gaat het lampje knipperen. Knippert het lampje niet meer? Dan is het ontkalkingsproces volledig voltooid.

Je kunt nu het apparaat gaan reinigen. Vul hiervoor het waterreservoir met schoon water en plaats het reservoir weer terug in de machine. Zet de lege kom/mok/schaal weer op het lekbakje en druk nu op de warm water knop en wacht ongeveer 2 minuutjes.

Gooi vervolgens de mok/schaal/kom weer leeg en druk nu op de koud water knop. Ook nu moet je weer 2 minuutjes wachten. Zet de machine hierna uit en leeg de mok/schaal/kom. Op dit moment ben je klaar met het ontkalkingsproces. Je kunt nu weer voor een langere tijd genieten van de heerlijke koffie. Op het moment dat de machine weer ontkalkt moet worden, wordt dit duidelijk door de machine aangegeven.