Keuken

Hoe moet je een koffiemachine onderhouden?

Nespresso

Geniet je dagelijks van één of meerdere heerlijke kopjes koffie thuis? Als je daar óók op de lange termijn van wilt genieten, is het belangrijk om je koffiemachine goed te onderhouden. Hoe je dat doet? Dat verschilt nogal van machine tot machine. Bij sommige machines is het bijvoorbeeld noodzakelijk om de machine te ontkalken, terwijl dit bij andere machines weer volledig op de automatische piloot plaatsvindt.

Er zijn echter wel ‘basisregels’ waar je je aan kunt houden bij het schoonmaken van een koffiemachine. Door die regels op te volgen, kan je veel langer van je koffiemachine genieten. Je geniet niet alleen van een langere levensduur, maar ook van veel lekkerdere koffie. Als je koffie uit een koffiemachine met kalk drinkt, proef je dat namelijk direct. De kalk komt in het water terecht en heeft daardoor een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Het advies is dan ook om te allen tijde de koffiemachine goed te onderhouden, zodat je nooit hoeft te klagen over een minder lekker kopje koffie.

Dagelijks onderhoud

Allereerst is het aan te raden om je koffiemachine van dagelijks onderhoud te voorzien. Hierbij is het aan te raden om het filter, de filterdrager en de uitlekbak schoon te maken. Door deze componenten schoon te maken, blijft je koffiemachine in een goede conditie.

Daarbij is het ook aan te raden om enige aandacht aan het waterreservoir te besteden. Zoals je wellicht weet, bestaat koffie grotendeels uit water. Dit water komt uit het waterreservoir en moet bij voorkeur vers zijn. Veel koffieliefhebbers kiezen er dan ook voor om het water in het reservoir regelmatig te verversen, zodat het water niet al te lang in het reservoir blijft zitten.

Sommige (dure) koffiemachines voeren bovengenoemd onderhoud zelf uit. Zij zijn bijvoorbeeld in staat om het filter schoon te maken of om een reinigingsprogramma op te starten. Mocht dat het geval zijn, kan je uiteraard wel altijd in de gaten houden of het onderhoud naar je wens verloopt. Indien dat niet het geval is, kan je alsnog zelf in actie komen.

Ontkalken

Kalk bevindt zich in water en komt zodoende ook in de koffiemachine terecht. Het water loopt door de leidingen van de koffiemachine, waarna in deze leidingen een kalklaag kan ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de koffiemachine te ontkalken. Hoe je bijvoorbeeld een Nespresso apparaat kunt ontkalken? Dat is volledig afhankelijk van het soort apparaat dat je hebt, maar de exacte werkwijze verschilt niet al te veel van machine tot machine. Feit is dat je het onderstaande stappenplan op kunt volgen voor het ontkalken van een Nespresso machine:

Stap 1: zet de machine uit, gooi de capsules uit het bakje weg en leeg ook het bakje met lekwater. Zet een grote kom onder de koffie-uitloop, vul het reservoir met een halve liter water en voeg hier een fles Eccellente Snelontkalker voor Nespresso aan toe.

Stap 2: Druk vervolgens beide knopjes van het Nespresso apparaat voor zo’n 3 seconden in. De lichtjes gaan knipperen; op dat moment kan je de Lungo knop indrukken. Hiermee zorg je er voor dat het volledige ontkalkingsprogramma gaat beginnen.

Stap 3: Herhaal stap 1 & 2, zodat de machine echt grondig ontkalkt wordt.

Stap 4: Maak vervolgens de gehele machine aan de binnenkant goed schoon en vul het waterreservoir volledig. Druk wederom op de Lungo knop, zodat de machine compleet gereinigd wordt met schoon water. Druk weer 3 seconden op beide knoppen om het proces te beëindigen.

Het ontkalken van een Nespresso apparaat is niet al te lastig, toch? Geldt dat ook voor andere koffiemachines? Ja, absoluut. Het is goed om te weten dat alle machines hier een eigen stappenplan voor hebben, maar over het algemeen zijn deze stappen niet al te lastig om te volgen.

Mocht je jouw machine gaan ontkalken, is het van belang om hier de juiste hulpmiddelen voor te gebruiken. Ongeacht of je nu een Nespresso koffiemachine of een pistonmachine van Solis hebt; je kunt hier de juiste hulpmiddelen voor vinden. Gebruik die hulpmiddelen, volg de gebruiksaanwijzing op en maak het onderhouden/ontkalken van een koffiemachine nog makkelijker. Als laatste tip; ontkalk je machine ongeveer twee keer per jaar!