Keuken

Hoe los je het probleem van een lekkende koelkast op?

Koelkast Lekt Water

In jouw keuken staan ongetwijfeld de nodige keukenapparaten. Denk aan een vaatwasser, een koelkast, een oven, een magnetron, een kookplaat en/of een koffiemachine. Dergelijke keukenapparaten zijn door de jaren heen flink doorontwikkeld, waardoor de apparaten eigenlijk beter én slimmer zijn geworden.

Dat is ook terug te zien in de levensduur van dergelijke apparaten. Als je geld investeert in bijvoorbeeld een koelkast van een gerenommeerd merk, geniet je daar – in de meeste gevallen – zeker 10 jaar van. Doe jij er korter over? Dan heb je mogelijk een koelkast van een C-merk gekocht of heb je simpelweg pech.

Is het nou zo dat jij regelmatig een plas water onder jouw koelkast ziet liggen? Of merk je dat er in jouw koelkast zelf allerlei water ligt? Dit is absoluut géén goed teken; een koelkast hoort immers te koelen zonder daarbij water te verliezen.

In dit artikel bespreken we graag wat je tegen een lekkende koelkast kunt doen. Ook bespreken we wat de mogelijke oorzaak kan zijn van een koelkast die water lekt. Denk je nu op dit moment ‘hé, mijn koelkast lekt water’? Dan is het zaak om dit artikel op je gemakje door te lezen en direct dit probleem te gaan verhelpen. Niks is zo vervelend als een keukenapparaat die niet (meer) naar wens functioneert!

Wat is de oorzaak van een koelkast die water lekt?

In de basis is de werking van een koelkast vrij simpel: het koelen van alle voedings- en drankwaren die in de koelkast staan/liggen. Dit klinkt op papier echter een stuk makkelijker dan dat het in werkelijk is. De koelkast heeft namelijk met temperatuurverschillen te maken én moet continue een constante temperatuur weten te leveren.

Aangezien dit behoorlijk lastig is, zijn de koelkasten door de jaren heen doorontwikkeld. Verschillende handige onderdelen en technologieën zijn bedacht, waardoor de koelkast beter gekoeld kan worden. Dit brengt echter wel een nadeel met zich mee: deze onderdelen kunnen ook kapot gaan, beschadigd raken of vuil raken.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de koelribben van een koelkast. Deze koelribben vind je (meestal) aan de achterkant van de koelkast terug en hebben een belangrijke functie: de koeling van de koelkast mogelijk maken. Het is echter óók goed mogelijk dat er allerlei vuil in deze koelribben terecht komt. Hierdoor is de koelkast niet meer goed in staat om te koelen, waardoor de koelkast water kan gaan lekken. Normaliter wordt dit water in de vorm van ‘ijs’ in bijvoorbeeld het vriesvak bewaard, maar daarvoor moet wel de juiste (lage) temperatuur gehanteerd worden.

Ook is het mogelijk dat de radiator, één van de koelslangen of het spiraal van de koelkast beschadigd raakt. Mochten dergelijke onderdelen beschadigd raken, merk je dat ook snel terug aan de koeling van de koelkast. De koelkast is niet meer in staat om de gewenste koeling te leveren en gaat daarbij ook water lekken.

Zodra je jouw koelkast water ziet lekken, weet je één ding zeker: er is iets mis. Een koelkast hoort namelijk te koelen én hoort absoluut geen water te lekken. Maar, wat kan je nou doen aan het water lekken van jouw koelkast? Dat bespreken we graag in het restant van dit artikel.

Hoe kan je het probleem oplossen?

Merk je dat jouw koelkast regelmatig water lekt? Of zie je plots een volledige plas van water onder de koelkast liggen? Dan kan je eigenlijk maar één eerste juiste stap zetten: achterhalen wat de oorzaak van de koelkast is. Bekijk de verschillende onderdelen van de koelkast en probeer te achterhalen of je iets afwijkends vindt.

Is dat niet het geval? Dan is het advies om de koelkast even helemaal leeg te halen. Haal de stekker vervolgens uit het stopcontact en laat de koelkast helemaal ontdooien. Leg daarbij wel voor de zekerheid allerlei handdoeken voor en achter de koelkast, aangezien de koelkast bij het ontdooien ook veel water gaat lekken.

Doe vervolgens weer de stekker in het stopcontact en wacht rustig af. De kans is groot dat jouw koelkast nu geen water meer lekt. Lekt jouw koelkast nog steeds water? Dan is dus blijkbaar één van de onderdelen defect geraakt.

In dat geval heb je eigenlijk twee mogelijkheden: je kunt jouw koelkast laten repareren of je koopt een volledig nieuwe koelkast. Is jouw koelkast al bijvoorbeeld 8 of 10 jaar oud? Dan is het niet altijd meer verstandig om de koelkast te laten repareren. Nee, in dat geval kan je er beter voor kiezen om een volledig nieuwe koelkast te kopen.

Een nieuwe koelkast kopen

Wat is nou het voordeel van het kopen van een nieuwe koelkast? Nou, het belangrijkste voordeel is toch wel dat je geniet van de huidige technieken en innovaties. Koelkasten zijn door de jaren heen steeds beter geworden; je ziet dan ook duidelijk het verschil tussen een gloednieuwe koelkast en een koelkast van bijvoorbeeld 8 of 10 jaar oud.

Als je een nieuwe koelkast gaat kopen, ben je direct verzekerd van veel gemak in de komende jaren. De nieuwe koelkast levert namelijk de gewenste koeling, ziet er (in veel gevallen) erg fraai uit en voldoet aan de nieuwste normen op het gebied van energiegebruik. Met de aanschaf van een nieuwe koelkast weet je op termijn eigenlijk geld te verdienen.

Een nieuwe koelkast verbruikt echt veel minder energie dan een koelkast van 8 of 10 jaar oud. Dit komt puur doordat de nieuwe koelkasten vele malen efficiënter en beter koelen; dat kost simpelweg minder energie. Mocht jouw energierekening maandelijks behoorlijk hoog uitvallen, is het dus sowieso interessant om te kijken naar het vervangen van jouw keukenapparatuur.

Ben je op dit moment op zoek naar een nieuwe koelkast? Lekt jouw huidige koelkast water en wil je daarom zo snel mogelijk een nieuwe koelkast aanschaffen? Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres; bij ons vind je namelijk een divers aanbod van de beste koelkasten tegen scherpe prijzen. Wij bieden louter koelkasten van de beste merken aan en hanteren daarvoor zeer scherpe tarieven. Dat maakt het kopen van een nieuwe koelkast voor jou alleen maar leuker, voordeliger én makkelijker!