Keuken

Hoe kun je jouw vaatwasser goed schoonmaken?

vaatwasser schoonmaken

Waar gewerkt wordt, ontstaat vuil. Dat is één van de weinige zekerheden die je in het leven hebt. Dit is niet alleen van toepassing op de werkzaamheden die je zelf verricht, maar ook als je bepaalde werkzaamheden door bepaalde huishoudelijke apparaten uit laat voeren.

Zo is het bijvoorbeeld een feit dat een vaatwasser na verloop van tijd vies kan worden. Dit heeft op zowel de buiten- als op de binnenkant van het apparaat betrekking. de buitenkant kun je relatief makkelijk – met bijvoorbeeld een vochtig doekje – schoonmaken. Voor de binnenkant is dit echter niet al te makkelijk.

De binnenkant van een vaatwasser bestaat vaak uit meerdere onderdelen, waarbij veel onderdelen ook van verschillende materiaalsoorten vervaardigd zijn. Is het hierdoor lastig om de binnenkant van een vaatwasser goed schoon te houden? Ja, dat is eigenlijk wel het geval.

Om meerdere redenen is het echter wel belangrijk om jouw vaatwasser goed schoon te houden. Waarom? Dat bespreken we graag in dit artikel. In dit artikel laten we je verder ook kennis maken met enkele mogelijkheden die je hebt om jouw vaatwasser goed schoon te maken.

Waarom wij dit artikel geschreven hebben? Puur om jou te helpen. Wij bieden niet alleen de beste vaatwassers aan, maar wij helpen je ook graag om jouw huishoudelijke apparaten lang netjes te houden. Dat doen we met behulp van informatieve blogartikelen, waar dit artikel één van de voorbeelden van is. Mocht je overigens graag een nieuwe vaatwasser willen kopen, ben je hiervoor dus ook bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid aanbod van de beste vaatwassers van de beste merken aan!

Waarom jouw vaatwasser schoonmaken?

Heb je het idee dat het niet nodig is om jouw vaatwasser schoon te maken? Dan heb je het mis. Zonder dat je het wellicht doorhebt, kan de binnenkant van een vaatwasser namelijk behoorlijk vies worden. Dit ontstaat door alle vuilresten die van bijvoorbeeld de borden afkomen, maar ook kalk kan hier een belangrijke rol bijspelen.

Het dringende advies is dan ook om met enige regelmaat jouw vaatwasser schoon te maken. Als je hier voor kiest, geniet je sowieso snel van meerdere voordelen. Het belangrijkste voordeel is wellicht dat jouw vaatwasser goed blijft functioneren.

Kan een vaatwasser defect raken door viezigheid aan de binnenkant? Ja, zeker. Onder meer etensresten en kleine stukjes plastic kunnen zich gaan ophopen, waarbij bijvoorbeeld sproeigaten in de vaatwasser verstopt kunnen raken. Als dat het geval is, is de vaatwasser niet meer in staat om de programma’s op de juiste manier uit te voeren. Dit merk je dan ook duidelijk terug aan het resultaat.

Verder is het ook hygiënisch om jouw vaatwasser netjes schoon te maken. Je maakt de vloer in jouw woning toch ook schoon? En je maakt de ramen van jouw woning toch ook af en toe netjes schoon? Het schoonmaken van de vaatwasser valt daar eigenlijk volledig mee te vergelijken. Indien je jouw vaatwasser met enige regelmaat netjes schoon weet te maken, weet je ook van de gewenste hygiëne te genieten.

Tot slot is dit ook nog een middel waarmee je de levensduur van jouw vaatwasser kunt verlengen. Des te beter je jouw vaatwasser schoon weet te houden, des te langer je over het algemeen van jouw vaatwasser kunt genieten.

Al met al dus voldoende reden om direct jouw vaatwasser schoon te gaan maken. Maar, hoe doe je dat nou? En tussen welke mogelijkheden kun je kiezen? Wij helpen je graag op weg!

Schoonmaken met schoonmaakazijn

Eén van de beste mogelijkheden die je hebt, is om hier schoonmaakazijn voor te gebruiken. Met behulp van schoonmaakazijn kun je relatief makkelijk en snel jouw vaatwasser netjes reinigen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het bakje van jouw vaatwasser met schoonmaakazijn te vullen. Je kunt vervolgens de vaatwasser het normale programma laten draaien, waarbij het schoonmaakazijn direct voor een prima schoonmaak zorgt.

Kan jouw vaatwasser wel een grondige reinigingsbeurt gebruiken? Dan is het aan te raden om ook een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser te spuiten. Haal de vaatwasser vervolgens helemaal leeg en laat een programma op de hoogst mogelijke temperatuur draaien. Je bent vervolgens verzekerd van een optimaal schoonmaakresultaat!

Schoonmaken met citroen

Ook is het mogelijk om jouw vaatwasser te reinigen met citroen. Hoe je dat precies doet? Nou, je hoeft hiervoor alleen maar een kleine hoeveelheid citroensap in jouw vaatwasser te spuiten. Zodra je de vaatwasser vervolgens zijn normale programma laat draaien, wordt direct de binnenkant van de vaatwasser volledig gereinigd.

Heb je nou te maken met een echt vuile vaatwasser? Dan kun je er ook voor kiezen om de citroensap en het schoonmaakazijn met elkaar te combineren. Deze twee middelen sterken elkaar eigenlijk alleen maar aan, waardoor je van een grondig schoonmaakresultaat kunt genieten.

Schoonmaken met baking soda

Tot slot is het ook nog mogelijk om jouw vaatwasser schoon te maken met baking soda. Als jouw voorkeur hier naar uit gaat, moet je voldoende baking soda in huis halen. Deze baking soda kun je vervolgens in het zeepbakje van de vaatwasser scheppen, waarna je de vaatwasser op de hoogste stand moet laten draaien.

De baking soda zorgt er vervolgens voor dat de baking soda vrij grondig gereinigd wordt. Houd er wel rekening mee dat je niet té veel baking soda in het bakje van de vaatwasser moet doen. Als je te veel baking soda in dit bakje doet, is het mogelijk dat de rubberen onderdelen in de vaatwasser aangetast worden.

Hoevaak moet je jouw vaatwasser schoonmaken?

Wil je jouw vaatwasser graag netjes en schoon houden? Dan is het aan te raden om jouw vaatwasser met enige regelmaat schoon tem aken. Maar, hoe vaak moetje dit nou precies doen? Eigenlijk is dit afhankelijk van de staat van jouw vaatwasser én van het gebruik van jouw vaatwasser. Gebruik je jouw vaatwasser dagelijks twee keer? Dan moet je sneller jouw vaatwasser schoonmaken in tegenstelling tot iemand die de vaatwasser twee keer per week gebruikt.

Stem de frequentie van schoonmaken daarom af op de frequentie waarmee je van jouw vaatwasser gebruik maakt. Zolang je jouw regelmatig met één van bovengenoemde schoonmaakmiddelen reinigt, ben je verzekerd van een lange levensduur van jouw vaatwasser!