Keuken

Hoe kies je de beste pistonmachine uit? Enkele handige tips op een rijtje!

hoe kies je de beste pistonmachine uit

Ben jij een ware fijnproever? En ben jij een ware aanbidder van heerlijke koffie? Ga je daarom ook graag naar goede restaurants en cafés waar heerlijke koffie geschonken wordt? Dan is het goed om het volgende te weten: je kunt deze koffie ook thuis gaan zetten. Ja, het is sinds enige jaren mogelijk om thuis ook echt hele goede koffie te zetten. Goede koffie waar je bovendien zelf de nodige invloed op uit kunt oefenen.

Hoe dit precies zit? Nou, je kunt sinds enige jaren voor heuse pistonmachines kiezen. Deze machines zien er niet alleen super tof uit, maar bieden nog veel meer mogelijkheden en voordelen. Over deze voordelen vertellen wij je in dit artikel graag meer. Daarnaast kijken wij ook naar de zoektocht naar de beste pistonmachine. Want, hoe vind je nou de beste pistonmachine voor in jouw keuken? Waar moet je rekening mee houden? En welke criteria spelen nou écht een belangrijke rol bij het uitkiezen van een nieuwe pistonmachine? Op al die vragen ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden.

Wat is een pistonmachine precies?

Weet jij nog niet precies wat een pistonmachine is? Dan raden wij je allereerst aan om naar de foto aan de bovenkant van dit artikel te kijken. Op deze foto zie je namelijk ene prachtige pistonmachine afgebeeld staan. Zoals je direct kunt zien, gaat het hierbij echt niet om een simpele machine. Nee, het gaat hierbij om een machine waar de klasse echt van afdruipt.

Een pistonmachine is eigenlijk een machine die je in onder meer koffiecafés aantreft. Deze machines zien er fraai uit, maar bieden de barista ook ongekend veel mogelijkheden. Juist doordat de barista veel invloed middels een pistonmachine uit kan oefenen, smaakt de koffie zo heerlijk in dergelijke koffiecafés.

Wat zijn de voordelen van een pistonmachine?

Is het aan te raden om dan maar direct voor een pistonmachine te kiezen? Nou, het is absoluut een feit dat zo’n machine veel voordelen met zich mee brengt. De belangrijkste voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • De uitstraling is echt bizar gaaf. Kijk jij bij het uitzoeken van een nieuwe koffiemachine ook graag naar de uitstraling? Dan kun je eigenlijk niet om een pistonmachine heen; dergelijke machines hebben echt een ongekend fraaie uitstraling. Dit is onder meer aan de vormgeving te danken, maar ook aan de kleurstelling. Een pistonmachine is eigenlijk altijd van RVS vervaardigd; de kleurstelling is dan ook conform de kenmerkende kleur van RVS. Echt heel gaaf!
 • Je kunt veel invloed op de smaak uitoefenen. Als je een ware fijnproever bent, stel je waarschijnlijk hoge eisen aan de smaak van de koffie. Zo wil je ongetwijfeld de beste koffiebonen gebruiken, terwijl je deze koffiebonen ook nog op de best mogelijke manier gemalen wilt hebben. Nou, dat is absoluut mogelijk als je voor een pistonmachine kiest. Het grootste voordeel van deze machine is namelijk dat je veel invloed op de smaak uit kunt oefenen. Eigenlijk ben jij degene die voor 100% kunt bepalen wat de uiteindelijke smaak van de koffie gaat worden.
 • Het is leuk om met een pistonmachine aan de slag te gaan. Ook zijn wij van mening dat het leuk is om een pistonmachine in jouw keuken te hebben. De machine is namelijk op een leuke manier te bedienen, terwijl de machine zelf ook een ware uitdaging vormt. Je bent namelijk voortdurend bezig met het uitproberen van nieuwe functies en het uitproberen van nieuwe smaakinstellingen. Op deze manier krijgt het bereiden van een kopje koffie eigenlijk een extra (leuke) dimensie.
 • Je kunt de machine makkelijk schoonhouden. Wil je graag een stralende koffiemachine in jouw keuken hebben staan? Dan is het advies dus om voor een pistonmachine te kiezen. Je geniet hierbij niet alleen van de fraaie uitstraling, maar ook van het makkelijk schoonmaken van het materiaal. Een belangrijk voordeel van RVS is namelijk dat je dit materiaal moeiteloos schoonmaakt. Ideaal als je de machine met enige regelmaat gebruikt.

Wat zijn de nadelen van een pistonmachine?

Is een pistonmachine perfect? Nee, zeker niet. Dit geldt echter niet alleen voor een pistonmachine, maar ook voor bijvoorbeeld een Dolce Gusto apparaat en een normale espressomachine. Geen enkele koffiemachine is perfect; alle koffiemachines brengen wel aandachtspunten met zich mee. Dat is ook het geval bij een pistonmachine, waarbij je met de volgende punten rekening kunt houden:

 • De werking is aan het begin even wennen. Wil jij van een heerlijke espresso kunnen genieten? Dan is de aanschaf van een pistonmachine een logische keuze. Je moet je echter wel goed beseffen dat je niet aan het begin direct een heerlijke espresso kunt zetten. Nee, je moet hier echt enig uitzoekwerk voor verrichten. Ook moet je hier een bepaalde feeling voor krijgen; de algehele werking van een espressomachine is hoe dan ook even/flink wennen.
 • Het onderhouden van de machine kost veel tijd. Als je een koffiemachine hebt, krijg je altijd met een bepaalde mate van onderhoud te maken. Een belangrijk voordeel van een pistonmachine is dat de meeste varianten een automatisch reinigingsprogramma hebben. Desondanks ben je relatief veel tijd kwijt aan het onderhouden van een pistonmachine. Je moet hier gewoon veel tijd aan besteden, terwijl je hier ook nog aanvullende onderhoudsmiddelen voor aan moet schaffen.
 • Een pistonmachine is niet goedkoop. Is het jouw wens om zo min mogelijk geld aan een nieuwe koffiemachine uit te geven? Dan valt een pistonmachine eigenlijk direct af. Het is namelijk een gekend nadeel dat deze machines vrij prijzig zijn. Zeker als je de pistonmachines naast de espressomachines zet, zie je flinke prijsverschillen.
 • Het bereiden van een kopje koffie duurt langer. Wil jij graag even snel in de ochtend een kopje koffie zetten? Dan is een pistonmachine ook niet ideaal. Nee, voordat je van een kopje koffie kunt genieten, moet je bij een pistonmachine de nodige handelingen verrichten. Zonder het verrichten van deze handelingen kun je gewoonweg geen kopje koffie bereiden. Het gevolg hiervan? Het duurt vrij lang om een kopje koffie te zetten. Houd daar goed rekening mee!

Kunnen wij een pistonmachine aanraden?

Zo, je weet nu precies wat de voor- en nadelen van een pistonmachine zijn. Aan de hand van deze voor- en nadelen kun je voor jezelf de juiste keuze gaan maken. Maar, kunnen wij zelf een pistonmachine aanraden? Of adviseren wij één van de andere soorten koffiemachines?

Nou, kunnen wij een pistonmachine absoluut aanraden. Daarbij is het wel zaak dat je aan (bijna) alle hieronder genoemde eisen voldoet:

 • Je bent een liefhebber van heerlijke koffie. Als je normale koffie ook prima vindt, kun je beter voor bijvoorbeeld een espressomachine kiezen.
 • Je bent bereid om veel geld te investeren. Als je een pistonmachine aan gaat schaffen, moet je eigenlijk altijd relatief diep in de buidel tasten.
 • Je hebt geduld en je wilt graag leren. Voor het bereiden van een kopje koffie moet je bij een pistonmachine het nodige geduld hebben. Daarnaast moet je ook veel kennis op doen over de machine zelf en over het bereidingsproces. Alleen als je veel wilt leren, is een pistonmachine geschikt voor je.
 • Je hebt veel ruimte in jouw keuken. De meeste pistonmachines nemen vrij veel ruimte in beslag; zorg er daarom voor dat er in jouw keuken voldoende ruimte is voor de plaatsing van de machine.

Voldoe je aan deze in principe aan deze eisen? Dan is de aanschaf van een pistonmachine wat ons betreft zéker een aanrader. Maar, hoe vind je nou de perfecte pistonmachine voor in jouw keuken? Op die vraag geven wij in het restant van dit artikel graag een passend antwoord!

Hoe vind je de perfecte pistonmachine?

Spreken de voordelen van een pistonmachine jou wel aan? En vind jij de nadelen eigenlijk niet al te belangrijk? Dan is het zaak om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een geschikte pistonmachine. Je hebt in ieder geval meer dan voldoende keuze, zoals je in ons aanbod al direct kunt zien.

Dit uitgebreide aanbod brengt ook een nadeel met zich mee: je kunt last van keuzestress krijgen. Om de vorming van deze stress zoveel mogelijk te voorkomen, helpen wij je graag een handje. Dát doen we met behulp van onderstaande tips. Als jij deze tips op weet te volgen, ben je in staat om snel de perfecte pistonmachine uit te kiezen.

Tip 1: bepaal waar de pistonmachine moet komen te staan

Ten eerste is het advies om goed na te denken over de plaatsing van de pistonmachine. Het is logisch dat je deze in jouw keuken wilt plaatsen, maar waar in jouw keuken precies? Door hier goed over na te denken, weet je precies hoe groot de pistonmachine vervolgens kan gaan worden. Op basis van deze (mogelijke) afmetingen kun je direct een flinke schifting in het uitgebreide aanbod maken.

Tip 2: bepaal hoeveel geld je uit wilt geven

Ook is het advies om op voorhand een maximum budget voor jezelf vast te stellen. waarom? Omdat je ook hiermee alvast een flinke schifting in het aanbod kunt maken. Bovendien voorkom je op deze manier dat je echt veel te veel geld aan een nieuwe pistonmachine uit gaat geven. Denk daarom op voorhand goed na over jouw maximale budget.

Op dit gebied hebben wij overigens nog een aanvullende tip voor je: durf te investeren in een goede pistonmachine. Juist door nét iets meer geld uit te geven, kun je van een pistonmachine genieten die volledig naar jouw wens is. Zorg er daarom voor dat je jouw maximale budget zo ruim mogelijk op weet te stellen. Daar heb je op termijn alleen maar profijt van!

Tip 3: kijk goed naar de behuizing

Bij een pistonmachine kun je eigenlijk tussen twee soorten behuizingen kiezen: van RVS of van kunststof. Volgens ons doe je er verstandig aan om altijd voor een RVS behuizing te kiezen. Dat materiaal is robuuster, heeft een fraaiere uitstraling en is ook makkelijker om schoon te maken.

Tip 4: kijk goed naar de bonenmaler

Ook is het advies om heel goed naar de bonenmaler te kijken. Om op dit gebied de juiste keuze te maken, moet je eigenlijk bepalen waar je voorkeur naar uit gaat. Wil jij de bonen zelf kunnen malen? Of wil je gebruik maken van een geïntegreerde bonenmaler? De keuze is aan jou.

Tip 5: kijk goed naar de bediening van de pistonmachine

Als je met een pistonmachine een kopje koffie wilt zetten, ben je met veel instellingen bezig. Het is dan ook zaak om goed naar deze instellingen te kijken. Of beter gezegd; om goed naar de bediening van deze instellingen te kijken. Kun je de instellingen bijvoorbeeld middels draaiknoppen bepalen? Of heeft de pistonmachine een fraai display? Aan jou de keuze.

Tip 6: kijk goed naar de melk opschuim methode

Ben je een liefhebber van koffiespecialiteiten met melk? Dan is het advies om goed naar de opschuim methode te kijken. Doet de machine dit bijvoorbeeld volledig zelf? Of moet je de melk zelf nog op gaan schuimen? De ervaring leert dat de verschillende fabrikanten op dit vlak verschillende keuzes maken. Kijk hier dus heel goed naar!

Tip 7: kijk goed naar de algehele kwaliteit

Voor een goede pistonmachine moet je relatief diep in de buidel tasten. Als je veel geld aan een nieuwe pistonmachine uit gaat geven, wil je hier uiteraard wel zo lang mogelijk van kunnen profiteren. Dát is mogelijk als je kiest voor een pistonmachine van een A-merk. Dat is dan ook graag de tip die wij aan je mee willen geven: ga altijd voor een pistonmachine van een gerenommeerd merk. Het klopt dat je hier meer geld voor moet betalen, maar je krijgt daar wel heel veel voor terug.

Tip 8: neem goed de tijd voor het maken van een vergelijking

De kans is klein dat jij dagelijks een nieuwe pistonmachine aanschaft. Aangezien dit geen dagelijkse aanschaf is, is het zaak om je echt goed voor te bereiden op deze aanschaf. Zet jouw wensen op een rijtje, denk goed na over jouw wensen en maak vervolgens een uitgebreide vergelijking. Op basis van deze uitgebreide vergelijking kun je vervolgens voor jezelf de juiste keuze gaan maken!