Keuken

Elektrisch koken; het koken van de toekomst

Elektrisch koken; het koken van de toekomst

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar het gebruik van huishoudelijke apparaten kost energie. En energieverbruik heeft invloed op het milieu. Omdat de invloed van mensen op het milieu enorm ingrijpend is, worden er regelmatig maatregelen genomen om de impact te verminderen. Daarom is er door de overheid besloten dat er in de nabije toekomst meer duurzame huishoudens moeten komen. En er wordt verwacht dat er verderop in de toekomst zelfs helemaal geen gas meer zal zijn. Hoe gaan wij daarmee om en wat betekent dat voor koken in de eigen keuken?

Inductie koken wordt steeds populairder

Een manier om in te spelen op de veranderende factoren, is door over te gaan op een inductie kookplaat. Dat betekent dat je geen gebruik meer maakt van gaspitten om je eten te bereiden. In plaats daarvan gebruik je een kookplaat die werkt op elektrische spoelen die samen een magnetisch veld opwekken. Het is een manier van koken die weinig energie verbruikt. En daar wordt het milieu blij van. Daarnaast lijkt het enorm op de oude vertrouwde manier van koken, maar is het veel veiliger. Vooral wanneer je huisdieren of kinderen hebt, wordt de kans op ongelukken in de keuken met een inductie kookplaat een stuk kleiner.

Nog meer voordelen van inductie koken

Naast de toenemende veiligheid en het feit dat je weinig tot geen verschil zal merken wanneer je overstapt, heeft inductie koken meer voordelen. Zo is een inductie kookplaat veel gemakkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat. Er zijn namelijk geen verbrandingsgassen, waardoor eten niet snel aanbrandt en er minder vuil op de kookplaat ontstaat. Ben je klaar met koken, dan is een inductie kookplaat een stuk sneller afgekoeld dan een gaskookplaat. Je haalt er even een doekje over met wat sop en je aanrecht en kookplaat zijn zo weer spik en span.

Een andere manier van elektrisch koken; de keramische kookplaat

Ook koken op een keramische kookplaat is een fijne manier om minder invloed op het milieu uit te oefenen. Daarbij zitten er verwarmingselementen in de keramische gasplaat, die de kookplaat opwarmen zodat je erop kunt koken. Je kunt precies zien wanneer de kookzones warm zijn, want dan worden ze roodgloeiend. En het voordeel is dat je geen gevaar meer hebt met vuur. Weet wel dat de kookzones lang warm kunnen blijven, nadat je de keramische kookplaat hebt uitgeschakeld. Daarom is het verstandig om kinderen en huisdieren uit de buurt te houden en zelf ook op te passen dat je je niet per ongeluk verbrandt.

Wat denk jij, is elektrisch koken alvast iets voor jou?

Mocht je nu nog niet willen overstappen, dan hoeft dat gelukkig nog niet. Maar weet wel dat elektrisch koken de toekomst is. Wil je er wel alvast aan wennen, dan kun je kijken naar de mogelijkheden om een elektrische kookplaat (inductie of keramisch) in je keuken te laten installeren. Er is een ruim assortiment beschikbaar, dus je kunt er vast en zeker één uitkiezen die past bij jouw wensen. Het is immers belangrijk dat wij met zijn allen om de natuur blijven denken. De natuur is namelijk onvervangbaar, maar gelukkig is jouw kookplaat dat niet!