Keuken

Een veilige keuken voor je kinderen

Veilige keuken voor kinderen

Zoals je weet spelen kinderen graag en zij letten daarbij lang niet zo goed op gevaren als dat wij eigenlijk zouden willen. Vooral in de keuken en op andere plekken in en rondom het huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Wil je je voortaan minder zorgen hoeven maken over de veiligheid van je kinderen in de keuken? Dan geven wij je een aantal tips die ervoor zorgen dat je je kinderen voortaan met een gerust(er) hart kunt laten spelen. Zelfs wanneer je aan het koken bent.

Kindersloten en andere veilige opbergmanieren

Wanneer je je keuken graag zo veilig mogelijk maakt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Zet schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld nooit in het zicht en binnen handbereik. Het gevaar bestaat dat kinderen het pakken en de chemicaliën vervolgens in hun lichaam krijgen. Kies daarom afgesloten kastjes of kastjes op hoogte, zodat zij hier niet bij kunnen komen. Ook kasten met kinderslot zijn een goed idee. Gelukkig zit er ook een kinderslot op veel schoonmaakmiddelen, maar je wilt natuurlijk geen risico lopen.

Haal scherpe voorwerpen uit het zicht

Net als schoonmaakmiddelen, zijn scherpe voorwerpen gevaarlijk. Vooral messen creëren onnodig gevaarlijke situaties, wanneer deze binnen handbereik van kinderen komen. Zorg er daarom voor dat je deze niet laat rondslingeren. Als je kinderen bij de besteklade kunnen, bewaar de messen dan niet meer daar. Doe ze in een messenblok en zet dit blok hoog en veilig, zodat alleen volwassenen erbij kunnen komen. Ook afval tijdens het koken – zoals blikjes met een scherpe rand – kun je het best direct uit het zich en buiten bereik brengen. Gooi scherp afval het liefst direct in de vuilnisbak.

Waar je op moet letten tijdens het koken

Afhankelijk van het type kookplaat dat je gebruikt om het eten op te bereiden, kun je een aantal maatregelen nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd in de buurt bent, wanneer je eten maakt. Ook als dit niet op het fornuis, maar in de magnetron of oven is. Een brandwond ontstaat sneller dan je denkt. Gebruik je een elektrische kookplaat, dan is het gevaar van brandwonden door vuur geen mogelijkheid meer. Maar je kunt je nog steeds verbranden als de kookplaat niet volledig afgekoeld is. Meestal duurt dit even, dus houd je kinderen in de gaten totdat de kookplaat volledig is afgekoeld.

Pas op met kokend water

Zoals je weet is kokend water ontzettend gevaarlijk. Toch wordt er in Nederlandse huishoudens tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een kraan die zowel koud als warm en kokend water kan produceren. Toch is een standaard kraan net zo gevaarlijk, want ook het hete water dat daaruit komt kan voor lelijke brandwonden zorgen. Houd kinderen daarom het liefst helemaal uit de buurt van de kraan of blijf erbij, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Zelfs door de vaatwasser kun je brandwonden oplopen. Gebruik dus altijd je gezonde verstand. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.