Resultaat 1–18 van de 150 resultaten wordt getoond

Verschillende soorten strijkijzers en wat je erover moet weten

Strijkijzers kopen is iets wat je eens in de zoveel tijd doet, maar waarover je je het best wel even kunt inlezen. Een strijkijzer (ook wel strijkbout genoemd) is een gereedschap dat in het huishouden gebruikt wordt om textiel door middel van warmte en/of stoom glad te maken nadat het uit de was komt en gedroogd is. Het maakt textiel weer mooi glad en haalt de vouwen eruit én het zorgt voor een bevordering van de hygiëne. Dat komt doordat je met strijken bacteriën in textiel doodt. Vroeger was er alleen een ijzeren strijkijzer, daarna werd de elektrische variant uitgevonden. Die modellen zijn een stuk minder zwaar, vanwege het materiaal en je kunt er zelf de temperatuur van instellen.

De verschillen tussen een stoomstrijkijzer en stoomgenerator

Ga je een strijkijzer kopen? Let dan goed op de volgende punten. Strijken gaat het best door middel van stoom. Daarbij kun je kiezen tussen stoomstrijkijzers of stoomgenerators. Bij een stoomstrijkijzer zit het waterreservoir erin, bij een stoomgenerator zijn het ijzer en waterreservoir niet aan elkaar verbonden. Moet je vaak veel items strijken en zitten daar hardnekkige vouwen of kreukels in? Dan is een stoomgenerator de uitkomst. Dat komt doordat het waterreservoir een stuk groter is en daardoor minder vaak bijgevuld hoeft te worden. Wel duurt het opwarmen wat langer en is hij minder compact, dus minder gemakkelijk op te bergen.

Wat is je budget?

Een stoomstrijkijzer kun je al voor enkele tientallen euro’s aanschaffen, terwijl een stoomgenerator over het algemeen een stuk duurder is. Afhankelijk van je budget en hoe vaak je strijkt, kun je bekijken wat voor jou het meeste voordeel oplevert. Bedenk wel dat apparaten van goede kwaliteit vaak duurder zijn, maar wel langer meegaan. Gelukkig komen er tegenwoordig steeds meer stoomgeneratormodellen op de markt die scherper geprijsd zijn, omdat het waterreservoir daar wel in het ijzer is opgenomen. In elk geval is een strijkijzer met een breed oppervlak en een spitse punt over het algemeen het meest handig bij het strijken. En die zijn er in allerlei prijscategorieën!