Resultaat 1–18 van de 52 resultaten wordt getoond

Filter
Weergeven 9 24 36

Whirlpool PACW212CO

439.00

Whirlpool PACB29HP

515.00

Helios TME 4 Thermostaat

310.50

Airco kopen; wat moet je daarover weten?

Het klimaat beheersen is eigenlijk best een luxe mogelijkheid. Maar tegenwoordig zijn wij er zo aan gewend geraakt dit te kunnen doen, dat het geen overbodige luxe maar juist een must-have is geworden. Bedenk maar eens hoe gewoon je het eigenlijk vindt om ergens airconditioning te hebben. Zowel thuis als op het werk wil je een comfortabele temperatuur. En juist dan is het fijn om airconditioning in huis te hebben waarmee je dit kunt regelen. Wat verkoeling op de warme dagen en extra warme tijdens de koude winterdagen. Hoe heerlijk zou dat zijn?

Hoe bereken je de koelcapaciteit van een airco?

Om te bepalen hoeveel koelcapaciteit jouw airco nodig heeft, kun je de volgende rekensom gebruiken. Bepaal eerst hoe groot de ruimte is die je wilt koelen door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Het resultaat is de inhoud in kubieke meters. Dan kun je kiezen uit drie warmtefactors: heb je weinig ramen, geen schuin of plat dak en weinig warmtebronnen, dan kies je warmtefactor 30. Bij veel ramen, minder goede isolatie en veel warmtebronnen factor 40 en bij geen isolatie, veel ramen of een plat dak en ruimtes met veel mensen factor 50.

De uitkomst van de rekensom; de benodigde koelcapaciteit

Wanneer je nu het aantal kubieke meters vermenigvuldigt met de warmtefactor, krijg je de benodigde koelcapaciteit in Watt. Bijvoorbeeld 50 kubieke meter X warmtefactor 50 = 2500 Watt (ofwel 2,5 kW). Nu je dit weet, kun je met een gerust hart een airco aanschaffen. De meeste airco’s kun je zelf aansluiten, maar voor sommige systemen moet je de leidingen door een installateur laten aansluiten. Daarnaast heb je nog de keuze uit vaste of mobiele airco’s. Lees je goed in, voordat je met een airco thuiskomt die je helaas niet (zelf) kunt installeren.